Page 7 - 890695_GWK_podrecznik_kl3_cz 4_2019
P. 7
Czy wiesz, że niejeden produkt spożywczy zawiera bakterie, które są
dla nas pożyteczne? To jogurty i kiszonki. Najlepsze są jogurty naturalne,
które nie zawierają cukru. O jogurtach mówi się, że są probiotykami. Co to
oznacza? Nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios” i oznacza
„dla życia”. Naturalne probiotyki podnoszą ogólną odporność organizmu.
Jeśli w jogurcie, maślance czy kefirze znajduje się cukier, to jego działanie
„dla zdrowia” będzie zerowe.
Przygotuj jogurt naturalny
1. Zagotuj litr świeżego mleka, ale nie
mleka UHT. Poproś o pomoc kogoś
dorosłego.
2. Ostudź mleko do temperatury
ok. 35°C.
3. Przelej do szklanego naczynia i dodaj
5—6 łyżek naturalnego jogurtu.
4. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu.
5. Po kilku godzinach (od 6 do 8) jogurt
będzie gotowy. Smacznego!
Naturalne kiszonki
Kiszona kapusta, kiszone ogórki i kwas chlebowy to naturalne probiotyki.
Kapustę kiszoną jedz na wzmocnienie organizmu. Zawiera dużo witaminy C,
która jest doskonała przy zapobieganiu przeziębieniom.
Bardzo zdrowe są kiszone ogórki, bo zawierają dużo witamin B i PP. Mają
pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego i trawiennego, poprawiają
koncentrację i likwidują toksyny.
Najlepsze są kiszonki własnej roboty, bo nie zawierają ulepszaczy i środków
konserwujących.
1. Czy wiesz, jak unikać chorób powodowanych przez mikroby?
Porozmawiajcie o tym w klasie.
2. Włóż kawałek chleba do wilgotnej torebki plastikowej i przechowuj
go w cieple przez kilka dni. Na chlebie pojawi się grzyb, zwany pleśnią.
Obejrzyj swoją hodowlę pod lupą i opisz ją w zeszycie.
3. Napisz w zeszycie przepis na jogurt naturalny, ale zmień formę zdań.
1. Poproszę kogoś dorosłego o zagotowanie litra świeżego mleka.
5