Page 111 - historia 5
P. 111

Oprócz prac polowych chłopi mieli szereg innych zajęć. Hodowali
          zwierzęta, a koło domu uprawiali warzywa: groch, kapustę, rzepę,
          marchew i buraki. Zajmowali się też wyrabianiem serów, pszczelar-
          stwem oraz zbieraniem leśnych owoców. Zimą gromadzili drewno
          na opał, a także przędli wełnę i len, z których szyli ubrania.



          Zobowiązania chłopów
          Ziemia użytkowana przez chłopów stanowiła majątek władcy, ryce-
          rza lub Kościoła. W zamian za prawo jej dziedzicznego użytkowa-
          nia chłopi musieli oddawać właścicielowi gruntu daniny w postaci
          płodów rolnych. Byli też zobowiązani do odrabiania pańszczyzny                 Pańszczyzna – przymusowa
          na polu należącym do pana. Przekazywali również specjalny poda-                i bezpłatna praca chłopów
          tek na rzecz Kościoła. Obejmował on co dziesiąty snop zebranego                na rzecz pana. W średniowieczu
          zboża, dlatego świadczenie to nazywamy dziesięciną. Oprócz skła-               jej wymiar wynosił kilkanaście
          dania danin chłopi musieli też świadczyć posługi na rzecz państwa              dni w roku.
          i władcy – budowali i naprawiali drogi, mosty, wały oraz młyny lub
          udzielali schronienia królewskim posłańcom podróżującym po kra-
          ju. Te powinności chłopskie składały się na rentę feudalną.





          Więcej na temat


          Sposoby uprawiania roli w średniowieczu

          Uprawiana przez kilka lat z rzędu ziemia wyjaławiała się, w rezultacie czego osiągano coraz niższe
          plony. Początkowo, aby pozyskać nowe tereny pod uprawę, karczowano i wypalano lasy. Z czasem
          zaczęto stosować dwupolówkę – czyli co roku obsiewano tylko połowę pola, druga połowa w tym czasie
          „odpoczywała” (była ugorem). Z biegiem lat dwupolówkę zastąpiła trójpolówka. Metoda ta polegała na
          podziale gruntów ornych na trzy części. Jedną z nich gospodarz obsiewał jesienią (tzw. zbożem ozimym).
          Na drugiej części wysiewał zboże wiosną (tzw. zboża jare). Trzecia część pola była ugorem. W następ-
          nym roku pole obsiewano w zmieniony sposób, tak by „odpoczywała” inna część gruntu.


                         UGÓR             POLE UPRAWNE                    ZBOŻE JARE     UGÓR     ZBOŻE OZIME











                                                                 T
          Dwupolówkawka
          Dwupoló                                                Trójpolówkarójpolówka
              z  Powiedz, jakie zmiany spowodowało wprowadzenie trójpolówki.

                                                                                 109
                                                                                 109


   0626_historia_.indd   109                                                                                  02.07.2018   11:54:27
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116