Page 223 - historia 7
P. 223

O życiu na wsi w czasach kryzysu

          […] dzięki dobrym koniunkturom  rolniczym gospodarstwo dawało nam zyski.   1   Koniunktura – korzystna sytuacja.
                                         1
          Oddaliśmy dług zaciągnięty na pogrzeb [ojca], a w roku 1927 już kupiliśmy
          nową wirówkę do mleka za 270 zł i założyliśmy nowy dach na chacie […].
          W roku 1929 kupiliśmy nowy wóz, płacąc 180 zł. […] Przy tak znacznych wy-
          datkach wystarczyło jeszcze na dość przyzwoitą odzież dla całej rodziny. W roku
          1930 dochodowość zaczęła się znacznie załamywać, choć jeszcze bardzo pokaź-
          ną sumkę, bo około 700 zł, udało się na naukę brata z małym tylko uszczerb-
          kiem z gospodarstwa wycisnąć.
             Dotąd było można, więc się oszczędzało, kupowało, budowało. Dochodo-
          wość w ciągu jednego tylko roku spadła do zera i ów uszczerbek  z trzydziestego   2   Uszczerbek – poniesiona szkoda.
                                                                   2
          roku wielkich już wymagał oszczędności. Dalej wszystko już było niemożliwe,
          a jeżeli cośkolwiek zaoszczędzi się na naukę brata, to jedynie kosztem własnego,
          i tak lichego, żywienia się i ubierania, które także przybiera zastraszająco ogra-
          niczone i skromne formy. […]
             Odżywianie znów ma się następujące. Śniadania i kolacje: barszcz z kar-
          toflami gotowanymi w łupinkach i następnie obieranymi […], przeważnie za-
          bielany śmietaną, gdyż spożycie słoniny w ostatnich dwóch latach bardzo się
          zmniejszyło. Obiady: latem zupy z jagód, pomidorów, z gruszek, rabarbaru,
          z kartoflami lub kluskami. Kluski żytnie albo pszenne zależnie od urodzaju psze-
          nicy no i możności w danym roku. Dalej, zwłaszcza zimą: kartofle z kapustą,
          kasza, grochówka, zupa z suszonych gruszek itp. […] Tak jest u nas, a gospo-
          darstwo nasze należy do średniozamożnych. […] Na gospodarstwach bardzo
          drobnych sprawa odżywiania ma się bezwarunkowo gorzej i podstawowym ar-
          tykułem spożywczym są jedynie i wyłącznie kartofle, a nie chleb.

                  Źródło: Pamiętnik nr 10, Gospodarz na niepodzielonej schedzie szesnastomorgowej
                         w pow. łęczyckim, w: Pamiętniki chłopów, red. L. Krzywicki, Warszawa 1935













                                                                                     Rodzina chłopska z powiatu
                                                                                     świeckiego (obecnie woj. kujawsko-
                                                                                     -pomorskie) przed swoim domem
                                                                                     w czasach wielkiego kryzysu –
                                                                                     skrajny przykład nędzy


           1   Porównaj sytuację chłopów w końcu lat 20. XX w. i na początku następnej dekady.
           2   W jaki sposób chłopi radzili sobie z ich pogarszającą się sytuacją materialną?

           3   Co stanowiło podstawę wyżywienia chłopów w okresie wielkiego kryzysu?

                                                                                   221



                                                                                                              02.06.2020   10:24:36
   0602_881435_historia_kl7_DRUK.indd   221
   0602_881435_historia_kl7_DRUK.indd   221                                                                   02.06.2020   10:24:36
   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228