Page 65 - przyroda 4
P. 65

4.2      Układ pokarmowy






         Podejmij temat                            z  Czy wiesz, co to jest trawienie?
                                                   z  Do czego potrzebna jest ślina?






          Co zawiera pożywienie?

          W pożywieniu znajdują się takie składniki pokarmowe jak: białka, cukry, tłuszcze, witaminy
          i sole mineralne. Każdy z nich pełni w organizmie określone funkcje. Aby organizm mógł przyswoić
          składniki zawarte w pożywieniu, potrzebna jest praca układu pokarmowego.

                                                     Składniki pokarmowe

                 Białka                Cukry               Tłuszcze              Witaminy           Sole mineralne
                                                       Gdzie występują?











             Mięso, sery, jaja,   Pieczywo, makarony,    Masło, smalec,      Warzywa i owoce,     Orzechy, mleko i jego
          mleko, nasiona fasoli,   kasze, ryż, owoce,    olej, oliwa, ryby     mięso, mleko,     przetwory, jaja, nasiona
           nasiona soczewicy         ziemniaki                                     jaja           fasoli, nasiona socze-
                                   i inne warzywa                                                wicy, warzywa i owoce

                                                    Znaczenie dla organizmu
               Stanowią             Dostarczają           Dostarczają          Regulują pracę      Budują kości i zęby;
              podstawowy              energii.        energii, umożliwiają      organizmu,            zapewniają
                budulec                                   wchłanianie          np. witamina C      prawidłową pracę
               organizmu.                              niektórych witamin.  wzmacnia odporność.         mięśni.



          Co się dzieje z pożywieniem, które zjadasz?

          Za pomocą zębów odcinasz kęsy pokarmu – w ten sposób trafiają
          one do jamy ustnej. Tam są rozdrabniane i mieszane ze śliną.                 Ciekawe!
          Już wtedy zaczyna się trawienie, czyli rozkład składników pokar­             Odczuwasz głód, gdy pusty żołą-
          mowych na bardzo małe cząstki. Rozłożone cząstki białek, cukrów              dek kurczy się i informacja o tym
          i tłuszczów są następnie wchłaniane do krwi i wraz z nią transpor­           trafia do mózgu. Po jedzeniu żołą-
          towane do wszystkich komórek ciała, gdzie służą jako materiał bu­            dek jest wypełniony i rozciągnięty.
          dulcowy lub źródło energii. Niestrawione resztki pożywienia zostają          Gdy mózg otrzyma taką wiado-
          usunięte z organizmu.                                                        mość, uczucie głodu znika.

                                                                                  63



                                                                                                              07.10.2022   11:56:29
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   63
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   63                                                       07.10.2022   11:56:29
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70