Page 83 - przyroda 4
P. 83

mózg                         Ciekawe!

                                                          rdzeń kręgowy












                                                                                       U osób, które mają uszkodzony
                   nerwy                                                               jeden ze zmysłów, inne zmysły są
                                                                                       bardziej wyostrzone. Na przykład
                                                                                       osoby niesłyszące  do porozumie-
                                                                                       wania się używają języka migowe-
                                                                                       go. Osoby niewidome zaś czytają,
                                                                                       wykorzystując zmysł dotyku: w al-
                                                                                       fabecie Braille'a [czyt. brajla] każ-
                                                                                       da litera jest oznaczana za pomo-
                                                                                       cą określanego układu wypukłych
                                                                                       punktów na papierze lub przed-
                                                                                       miocie. Niewidomi odczytują tekst,
              Układ nerwowy składa się m.in. z mózgu, rdzenia kręgowego i nerwów       przesuwając po nich palcami.





          Przekonaj się


          Wpływ węchu na smak

          Potrzebne materiały:    przepaska na oczy, próbki potraw (np. owoców, czekolady, przypraw).

          Przebieg doświadczenia:
           1     Eksperyment najlepiej przeprowadzić w parach.

           2       Jedna osoba zatyka nos. Druga osoba podaje osobie badanej do spróbowania przygotowane produkty i notuje
                 jej odczucia smakowe.
           3       Następnie osoba badana zakłada przepaskę na oczy i ponownie dostaje przygotowane produkty do zjedzenia, ale
                 nie ma już zatkanego nosa.

           4       W czasie kolejnej próby osoba badana ma jednocześnie i przepaskę na oczach, i zatkany nos.

          Obserwacje:     Przedstaw, co mówiła osoba badana podczas trzech kolejnych prób: 1) z zatkanym nosem; 2) z zasłoniętymi
                        oczami; 3) z zatkanym nosem i zasłoniętymi oczami.

          Wniosek:        Zapisz wniosek, odpowiadając na pytania: Kiedy najłatwiej było rozpoznać smak, a kiedy – najtrudniej?
                        Kiedy było najwięcej błędnych opisów? O czym to świadczy?

                                                                                  81



                                                                                                              07.10.2022   11:57:03
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   81                                                       07.10.2022   11:57:03
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   81
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88