Page 85 - przyroda 4
P. 85

ucho środkowe
 Zmysły umożliwiają kontakt ze światem  Narząd słuchu
         ucho                                                                         kosteczki
 Wiesz już, że człowiek ma pięć zmysłów: wzrok, słuch, dotyk,                         słuchowe            nerw
                                                                                                          słuchowy
 smak i węch. Odbiór informacji z otoczenia jest możliwy   Małżowina uszna wychwytuje dźwięki   błona
                                                                            bębenkowa
 dzięki narządom zmysłów, których komórki przekazują   z otoczenia jako drgania cząstek powietrza.
 nerwami właściwą informację do mózgu.  Przez przewód słuchowy drgania są przekazywane
         do kolejnych elementów ucha. Docierają one
         do ślimaka, gdzie są zamieniane na informację
         o drganiach przesyłaną nerwem słuchowym
 brew
         do mózgu. Mózg przetwarza te informacje w taki                                                       ślimak
 powieka  sposób, że słyszymy określony dźwięk. Jesteśmy
 Narząd wzroku  rzęsy  w stanie odróżnić dźwięki głośne od cichych                            kanały
 oko     czy wysokie od niskich, rozpoznać muzykę, słowa   małżowina       przewód            półkoliste
 dno oka
         czy odgłosy przyrody. Dodatkowo wiemy, gdzie   uszna              słuchowy
 Wzrok jest naszym najważniejszym zmysłem.   znajduje się źródło określonego dźwięku.
 Jak to się dzieje, że widzimy?   soczewka
 Od każdego przedmiotu odbija się światło,   źrenica          ucho zewnętrzne                    ucho wewnętrzne
 które w postaci promieni wpada do oka.
 Na dnie oka powstaje obraz, który jest   tęczówka
 przesyłany nerwem wzrokowym do mózgu.
 Tam podlega przetworzeniu. Dzięki pracy
 mózgu widzimy przedmiot takim, jaki jest
 on naprawdę.
 nerw
 wzrokowy                                                          komórki
                                                                   węchowe

          kubki
          smakowe                                                  jama
                                                                   nosowa





         Narząd smaku
         Narząd smaku
 zakończenia  Narząd smaku                                                    Narząd węchu
 nerwowe  język
 Narząd dotyku                                                                nos
 zakończenia nerwów w skórze  Na języku znajdują się kubki smakowe, które przekazują
         informacje o smaku pożywienia: słodkim, słonym, gorzkim,             W nosie znajdują się komórki węchowe
 Dzięki zakończeniom nerwowym znajdującym   kwaśnym i umami. Smaki rozpoznajemy najlepiej, gdy   wrażliwe na substancje zawarte w powietrzu.
 się w skórze możemy odczuwać ciepło i zimno,   pokarmy są ciepłe lub przynajmniej letnie. Bardzo zimne   Zapach wyczuwamy intensywniej
 dotyk, ucisk i ból. Zakończenia nerwowe   lub bardzo gorące potrawy osłabiają odczuwanie smaku.  przy głębokim wdechu.
 wrażliwe na dotyk i uścisk są nazywane
 ciałkami czuciowymi. Szczególnie dużo
         Zmysły smaku i węchu współdziałają ze sobą, o czym można się przekonać, gdy nos jest zatkany przez katar. Wtedy nie mamy
 zakończeń nerwowych znajduje się
 ciałka  apetytu, ponieważ na odczuwanie smaku potraw wpływa także ich zapach. Dlatego w czasie przeziębienia wszystko smakuje
 w skórze dłoni, stóp i ust.
 czuciowe  podobnie. Zmysły te dodatkowo chronią przed zjedzeniem nieświeżej potrawy, która może być groźna dla zdrowia.

                                                                                  83



                                                                                                              07.10.2022   11:57:06
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   83                                                       07.10.2022   11:57:06
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   83
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90