Page 85 - przyroda 4
P. 85
ucho środkowe
Zmysły umożliwiają kontakt ze światem Narząd słuchu
ucho kosteczki
Wiesz już, że człowiek ma pięć zmysłów: wzrok, słuch, dotyk, słuchowe nerw
słuchowy
smak i węch. Odbiór informacji z otoczenia jest możliwy Małżowina uszna wychwytuje dźwięki błona
bębenkowa
dzięki narządom zmysłów, których komórki przekazują z otoczenia jako drgania cząstek powietrza.
nerwami właściwą informację do mózgu. Przez przewód słuchowy drgania są przekazywane
do kolejnych elementów ucha. Docierają one
do ślimaka, gdzie są zamieniane na informację
o drganiach przesyłaną nerwem słuchowym
brew
do mózgu. Mózg przetwarza te informacje w taki ślimak
powieka sposób, że słyszymy określony dźwięk. Jesteśmy
Narząd wzroku rzęsy w stanie odróżnić dźwięki głośne od cichych kanały
oko czy wysokie od niskich, rozpoznać muzykę, słowa małżowina przewód półkoliste
dno oka
czy odgłosy przyrody. Dodatkowo wiemy, gdzie uszna słuchowy
Wzrok jest naszym najważniejszym zmysłem. znajduje się źródło określonego dźwięku.
Jak to się dzieje, że widzimy? soczewka
Od każdego przedmiotu odbija się światło, źrenica ucho zewnętrzne ucho wewnętrzne
które w postaci promieni wpada do oka.
Na dnie oka powstaje obraz, który jest tęczówka
przesyłany nerwem wzrokowym do mózgu.
Tam podlega przetworzeniu. Dzięki pracy
mózgu widzimy przedmiot takim, jaki jest
on naprawdę.
nerw
wzrokowy komórki
węchowe
kubki
smakowe jama
nosowa
Narząd smaku
Narząd smaku
zakończenia Narząd smaku Narząd węchu
nerwowe język
Narząd dotyku nos
zakończenia nerwów w skórze Na języku znajdują się kubki smakowe, które przekazują
informacje o smaku pożywienia: słodkim, słonym, gorzkim, W nosie znajdują się komórki węchowe
Dzięki zakończeniom nerwowym znajdującym kwaśnym i umami. Smaki rozpoznajemy najlepiej, gdy wrażliwe na substancje zawarte w powietrzu.
się w skórze możemy odczuwać ciepło i zimno, pokarmy są ciepłe lub przynajmniej letnie. Bardzo zimne Zapach wyczuwamy intensywniej
dotyk, ucisk i ból. Zakończenia nerwowe lub bardzo gorące potrawy osłabiają odczuwanie smaku. przy głębokim wdechu.
wrażliwe na dotyk i uścisk są nazywane
ciałkami czuciowymi. Szczególnie dużo
Zmysły smaku i węchu współdziałają ze sobą, o czym można się przekonać, gdy nos jest zatkany przez katar. Wtedy nie mamy
zakończeń nerwowych znajduje się
ciałka apetytu, ponieważ na odczuwanie smaku potraw wpływa także ich zapach. Dlatego w czasie przeziębienia wszystko smakuje
w skórze dłoni, stóp i ust.
czuciowe podobnie. Zmysły te dodatkowo chronią przed zjedzeniem nieświeżej potrawy, która może być groźna dla zdrowia.
83
07.10.2022 11:57:06
1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd 83 07.10.2022 11:57:06
1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd 83