Page 31 - biologia5
P. 31
Istnieją organizmy, które uzyskują energię bez tlenu
Wiele organizmów, np. bakterie glebowe, żyje w warunkach ogra-
niczonego dostępu do tlenu. Z tego powodu energię potrzebną
do życia uzyskują one bez udziału tlenu. Proces, który zachodzi
w ich komórkach, nazywamy fermentacją. Z tej samej ilości cukru Fermentacja – proces, który
na skutek fermentacji powstaje znacznie mniej energii niż w wyniku polega na uwolnieniu części
oddychania tlenowego. energii zmagazynowanej
Fermentacja zachodzi w cytoplazmie komórki. W zależności od w cukrze bez udziału tlenu.
rodzaju substancji, która powstaje w wyniku przekształcenia cukru
podczas fermentacji, wyróżnia się fermentację mlekową lub fermen-
tację alkoholową. Ciekawe!
Fermentacja mlekowa:
cukier —› energia + kwas mlekowy
Fermentacja alkoholowa:
cukier —› energia + alkohol etylowy + dwutlenek węgla
W mięśniach szkieletowych podczas wysiłku fizycznego zachodzi Drożdże są wykorzystywane do
wypieku ciast i pieczywa. W trak-
fermentacja mlekowa, podczas której cukier przekształcany jest cie fermentacji alkoholowej za-
w kwas mlekowy (il. 1.20). Ten rodzaj fermentacji występuje rów- mieniają zawarty w cieście cukier
nież u bakterii mlekowych, które powodują m.in. kwaszenie mleka na alkohol i dwutlenek węgla.
i ogórków (il. 1.21). Mikroskopijne grzyby – drożdże – przeprowa- Powstające pęcherzyki dwutlen-
ku węgla powodują spulchnienie
dzają natomiast fermentację alkoholową (il. 1.22), w trakcie któ- ciasta drożdżowego, dlatego
rej cukier przekształcany jest w alkohol etylowy i dwutlenek węgla. mówimy, że ono „rośnie”.
1.20 Gdy do mięśni nie dociera 1.21 Fermentacja mlekowa jest 1.22 Wino, a także piwo, powstają
odpowiednia ilość tlenu, zachodzi niezbędna do powstania kiszonej dzięki fermentacji alkoholowej
w nich fermentacja mlekowa kapusty i kiszonych ogórków
29
0625_Biologia_5_.indd 29 25.06.2018 13:27:12