Page 31 - biologia5
P. 31

Istnieją organizmy, które uzyskują energię bez tlenu
          Wiele organizmów, np. bakterie glebowe, żyje w warunkach ogra-
          niczonego  dostępu  do  tlenu.  Z  tego  powodu  energię  potrzebną
          do  życia  uzyskują  one  bez  udziału  tlenu.  Proces,  który  zachodzi
          w ich komórkach, nazywamy fermentacją. Z tej samej ilości cukru                Fermentacja – proces, który
          na skutek fermentacji powstaje znacznie mniej energii niż w wyniku             polega na uwolnieniu części
          oddychania tlenowego.                                                          energii zmagazynowanej
            Fermentacja zachodzi w cytoplazmie komórki. W zależności od                  w cukrze bez udziału tlenu.
          rodzaju substancji, która powstaje w wyniku przekształcenia cukru
          podczas fermentacji, wyróżnia się fermentację mlekową lub fermen-
          tację alkoholową.                                                              Ciekawe!




            Fermentacja mlekowa:
                  cukier  —›  energia + kwas mlekowy


            Fermentacja alkoholowa:
                  cukier  —›  energia + alkohol etylowy + dwutlenek węgla



            W mięśniach szkieletowych podczas wysiłku fizycznego zachodzi                Drożdże są wykorzystywane do
                                                                                         wypieku ciast i pieczywa. W trak-
          fermentacja mlekowa, podczas której cukier przekształcany jest                 cie fermentacji alkoholowej za-
          w kwas mlekowy (il. 1.20). Ten rodzaj fermentacji występuje rów-               mieniają zawarty w cieście cukier
          nież u bakterii mlekowych, które powodują m.in. kwaszenie mleka                na  alkohol i  dwutlenek  węgla.
          i ogórków (il. 1.21). Mikroskopijne grzyby – drożdże – przeprowa-              Powstające pęcherzyki dwutlen-
                                                                                         ku węgla powodują spulchnienie
          dzają natomiast fermentację alkoholową (il. 1.22), w trakcie któ-              ciasta drożdżowego, dlatego
          rej cukier przekształcany jest w alkohol etylowy i dwutlenek węgla.            mówimy, że ono „rośnie”.
























          1.20  Gdy do mięśni nie dociera      1.21  Fermentacja mlekowa jest      1.22  Wino, a także piwo, powstają
          odpowiednia ilość tlenu, zachodzi    niezbędna do powstania kiszonej      dzięki fermentacji alkoholowej
          w nich fermentacja mlekowa           kapusty i kiszonych ogórków

                                                                                  29



   0625_Biologia_5_.indd   29                                                                                 25.06.2018   13:27:12
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36