Page 32 - biologia5
P. 32
Przekonaj się
Pytanie badawcze: Czy drożdże wydzielają dwutlenek węgla podczas fermentacji?
Hipoteza:
Drożdże wydzielają dwutlenek węgla podczas fermentacji.
Potrzebne materiały: 4 kolby o pojemności 200 mililitrów, 2 korki z otworem dopasowane do kolb, łaźnia wodna lub garnek
z wodą o temperaturze 30˚C (z możliwością ustawienia na mikrokuchence lub palniku), 10 gramów
świeżych drożdży, 40 gramów (8 łyżeczek) cukru, 300 mililitrów ciepłej wody, 200 mililitrów świeżo
przygotowanej wody wapiennej, 2 rurki gumowe, cylinder o pojemności 100 mililitrów do odmierzania
właściwych ilości wody.
Przebieg doświadczenia:
1 Do dwóch kolb nalej po 150 mililitrów ciepłej wody.
2 W pierwszej kolbie rozpuść 20 gramów (4 łyżeczki) cukru oraz 10 gramów drożdży.
3 W drugiej kolbie rozpuść 20 gramów cukru.
4 Zamknij kolby za pomocą korków.
5 Wlej po 100 mililitrów wody wapiennej do pozostałych kolb.
6 Utwórz pary kolb, łącząc za pomocą rurki kolbę zawierającą cukier z kolbą zawierającą wodę wapienną.
rurka
roztwór
cukru
i drożdży
woda
wapienna Zmętnienie wody wapiennej
świadczy o obecności
dwutlenku węgla.
7 Umieść kolbę z cukrem i drożdżami oraz kolbę z cukrem w łaźni wodnej ustawionej na 30˚C lub w garnku z wodą usta-
wionym na mikrokuchence lub palniku z bardzo małą mocą grzania.
Obserwacje: Po 15 minutach sprawdź, jak wygląda woda wapienna w kolbach. Zanotuj wynik w zeszycie.
Wniosek: Sformułuj wniosek, odpowiadając na postawione pytanie badawcze, i zapisz go w zeszycie.
30
30
0625_Biologia_5_.indd 30 25.06.2018 13:27:16