Page 73 - biologia 6
P. 73
1 2 3
Jedna piąta poławianych skorupiaków Homar wyglądem przypomina raka, Do najpopularniejszych owoców
to różne gatunki krabów. Jadalne przeciętnie osiąga do 60 cm długości morza należą krewetki. Największe
części kraba to odnóża i szczypce. i waży blisko 4 kg. Po ugotowaniu ma z nich – krewetki tygrysie olbrzymie –
Do wydobycia jego mięsa używa się czerwony pancerz, a jego mięso jest mogą osiągać nawet 33 cm długości,
specjalnych sztućców. delikatne i chude. najmniejsze mają zaledwie kilka
milimetrów.
4 5 6
Świeże ostrygi uchodzą za prawdziwy Do celów kulinarnych wykorzystuje się Kałamarnice, nazywane także
rarytas – serwowane są na lodzie, z cy- przede wszystkim ramiona ośmiornic. kalmarami, najczęściej krojone są
tryną i białym pieprzem. Do otwierania Głowonogi te jada się też suszone – w krążki i przyrządzane jako przekąski.
ostryg trzeba użyć specjalnego nożyka. w tej formie stanowią zdrową przekąskę. Są także składnikiem zup i sałatek.
1 Wypisz z tabeli informacje dotyczące zawartości białka
w krewetkach. Następnie oblicz, ile białka rocznie
dostarczają krewetki spożywane przez:
a) jednego mieszkańca Polski (0,14 kg na osobę rocznie);
b) jednego mieszkańca krajów śródziemnomorskich
(1,9 kg na osobę rocznie).
2 Na podstawie różnych źródeł wiedzy (np. internetu) znajdź
informacje na temat roli składników mineralnych i witamin
zawartych w krewetkach.
71 71
0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd 71 04.06.2019 11:32:17