Page 73 - biologia 6
P. 73

1                                     2                                    3












         Jedna piąta poławianych skorupiaków   Homar wyglądem przypomina raka,       Do najpopularniejszych owoców
          to różne gatunki krabów. Jadalne     przeciętnie osiąga do 60 cm długości   morza należą krewetki. Największe
          części kraba to odnóża i szczypce.   i waży blisko 4 kg. Po ugotowaniu ma   z nich – krewetki tygrysie olbrzymie –
          Do wydobycia jego mięsa używa się    czerwony pancerz, a jego mięso jest   mogą osiągać nawet 33 cm długości,
          specjalnych sztućców.                delikatne i chude.                    najmniejsze mają zaledwie kilka
                                                                                     milimetrów.




            4                                     5                                    6












         Świeże ostrygi uchodzą za prawdziwy   Do celów kulinarnych wykorzystuje się   Kałamarnice, nazywane także
          rarytas – serwowane są na lodzie, z cy-  przede wszystkim ramiona ośmiornic.   kalmarami, najczęściej krojone są
          tryną i białym pieprzem. Do otwierania   Głowonogi te jada się też suszone –   w krążki i przyrządzane jako przekąski.
          ostryg trzeba użyć specjalnego nożyka.   w tej formie stanowią zdrową przekąskę.  Są także składnikiem zup i sałatek.



             1      Wypisz z tabeli informacje dotyczące zawartości białka
                  w krewetkach. Następnie oblicz, ile białka rocznie
                  dostarczają krewetki spożywane przez:
                  a)   jednego mieszkańca Polski (0,14 kg na osobę rocznie);
                  b)     jednego mieszkańca krajów śródziemnomorskich
                      (1,9 kg na osobę rocznie).
             2      Na podstawie różnych źródeł wiedzy (np. internetu) znajdź
                  informacje na temat roli składników mineralnych i witamin
                  zawartych w krewetkach.




                                                                                  71 71



   0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd   71                                                                      04.06.2019   11:32:17
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78