Page 72 - biologia 6
P. 72

Owoce morza, czyli skorupiaki


                       i mięczaki na talerzu





                              4



                                                                  3


                   2
                                                                                                   5


























                                                                                                    6
                   1







       Do owoców morza należą m.in. skorupiaki (np. kraby  1 , homary  2 , krewetki  3 ), małże

       (np. ostrygi  4 , przegrzebki zwane małżami św. Jakuba, omułki) oraz głowonogi (ośmiornice  5
       i kałamarnice  6 ). Można je spożywać na różne sposoby i podawać smażone, duszone czy grillowane
       albo zjadać po prostu na surowo. Choć obecnie goszczą one na stołach całego świata, to najbardziej
       rozpowszechnione są w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz w Australii.
       Wybrane gatunki morskich skorupiaków oraz mięczaków określa się jako „owoce morza” (wł. frutti di
       mare), gdyż są cenione ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Dostarczają cennych składników
       odżywczych, np. znacznych ilości białka, a także witamin, cennych minerałów i kwasów omega-3.
       Te ostanie m.in. wzmacniają odporność i przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Ważne jest,
       aby owoce morza były świeże i pochodziły z czystych wód – w przeciwnym wypadku mogą zawierać
       szkodliwe związki, np. ołowiu czy arsenu.



                                        70
                                        70


   0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd   70                                                                      04.06.2019   11:32:16
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77