Page 72 - biologia 6
P. 72
Owoce morza, czyli skorupiaki
i mięczaki na talerzu
4
3
2
5
6
1
Do owoców morza należą m.in. skorupiaki (np. kraby 1 , homary 2 , krewetki 3 ), małże
(np. ostrygi 4 , przegrzebki zwane małżami św. Jakuba, omułki) oraz głowonogi (ośmiornice 5
i kałamarnice 6 ). Można je spożywać na różne sposoby i podawać smażone, duszone czy grillowane
albo zjadać po prostu na surowo. Choć obecnie goszczą one na stołach całego świata, to najbardziej
rozpowszechnione są w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz w Australii.
Wybrane gatunki morskich skorupiaków oraz mięczaków określa się jako „owoce morza” (wł. frutti di
mare), gdyż są cenione ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Dostarczają cennych składników
odżywczych, np. znacznych ilości białka, a także witamin, cennych minerałów i kwasów omega-3.
Te ostanie m.in. wzmacniają odporność i przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Ważne jest,
aby owoce morza były świeże i pochodziły z czystych wód – w przeciwnym wypadku mogą zawierać
szkodliwe związki, np. ołowiu czy arsenu.
70
70
0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd 70 04.06.2019 11:32:16