Page 103 - biologia 8
P. 103
Więcej na temat
Czy tylko producenci mogą być pierwszym poziomem troficznym?
Omówione wcześniej łańcuchy pokarmowe, w których pierwszym ogniwem są producenci, np. rośliny, określa
się jako łańcuchy spasania. Oprócz nich wyróżnia się także łańcuchy detrytusowe (łac. detritus – rozdrobniony).
Pierwszym poziomem troficznym są w nich szczątki roślin i zwierząt, czyli martwa materia organiczna (detrytus),
a ostatnim bakterie i grzyby, które uwalniają do środowiska proste związki nieorganiczne.
materia organiczna dżdżownica kret materia organiczna bakterie i grzyby
Przykładowy łańcuch detrytusowy
W skrócie
W zależności od sposobu odżywiania organizmy można podzielić
na 3 poziomy troficzne: producentów, konsumentów i destruentów.
Producenci to organizmy samożywne, które produkują materię organiczną
w procesie fotosyntezy.
Konsumenci to organizmy cudzożywne, które odżywiają się gotową
materią organiczną wyprodukowaną przez inne organizmy. Zaliczamy do
nich wszystkich roślinożerców, drapieżniki, pasożyty (w tym pasożytnicze
grzyby i rośliny) i organizmy odżywiające się martwą materią organiczną.
Destruenci są organizmami odżywiającymi się martwą materią
organiczną pochodzenia roślinnego, grzybowego i zwierzęcego. Powodują
one jej rozkład do prostych związków mineralnych.
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Wymień przykładowego producenta, konsumenta, destruenta
z ekosystemu ogrodu.
2 Podaj przykład łańcucha pokarmowego z ekosystemów:
a) lasu, b) łąki, c) stawu.
3 Zapisz 3 różne łańcuchy pokarmowe, których częścią będą:
a) lis, b) szczupak, c) człowiek.
101