Page 101 - biologia 8
P. 101
Poszczególne ogniwa łańcucha są też określane jako poziomy troficzne
(gr. trofia – żyzność, pożywienie). Producenci stanowią pierwszy poziom tro-
ficzny, a konsumenci – następne poziomy. Każdy kolejny wykorzystuje ener-
gię i materię zawarte w ciałach organizmów poprzedniego poziomu. Z tego
powodu strzałka w łańcuchach pokarmowych jest skierowana od organizmu
zjadanego w stronę organizmu zjadającego.
Tab. 3.2 Przykłady łańcuchów pokarmowych
Poziomy troficzne
Konsumenci
Producenci
I rzędu II rzędu III rzędu
• drzewa • roślinożerne • owadożerne • drobne ptaki
• byliny larwy owadów ptaki szponiaste
• drapieżne ssaki
• glony • drobne • drobne ryby • duże ryby
skorupiaki drapieżne drapieżne
• mięczaki
• larwy owadów
Zależności pokarmowe są złożone
Łańcuchy pokarmowe nie oddają złożoności zależności pokarmowych
w przyrodzie. Większość organizmów odżywia się bowiem pokarmem uroz-
maiconym.
Sikora bogatka zje nie tylko pająka, ale także gąsienicę motyla, a zimą nie
pogardzi nasionami roślin. W zależności od spożywanego pokarmu będzie
więc w łańcuchu pokarmowym konsumentem III rzędu, II rzędu albo I rzę-
du – gdy jej pożywieniem będą rośliny (il. 3.37). Żbik poluje przeważnie na
gryzonie i drobne ptaki, ale sporadycznie może zjadać także owady.
dąb szypułkowy omacnica dębowa bogatka żbik
producent KONSUMENT I rzędu KONSUMENT II rzędu KONSUMENT III rzędu
nasiona sosny bogatka kuna leśna
producent KONSUMENT I rzędu KONSUMENT II rzędu
3.37 Łańcuchy zależności pokarmowych
Zależności pokarmowe lepiej opisują sieci pokarmowe (il. 3.38), gdyż
tylko nieliczni roślinożercy czy niewiele drapieżników specjalizuje się w jed-
nym typie pokarmu.
99