Page 111 - chemia cwiczenia 8
P. 111
7 7 Wiązanie, dzięki któremu łączą się ze sobą cząsteczki aminokwasów, to wiązanie
A. cukrowe.
B. tłuszczowe.
C. peptydowe.
D. kwasowe.
8 8 Białka można wykryć, używając w odpowiednim stężeniu roztworu
A. wodorotlenku potasu.
B. kwasu siarkowego(VI).
C. wodorotlenku sodu.
D. kwasu azotowego(V).
Cukrem, który powstaje w procesie fotosyntezy, jest
9 9
A. fruktoza.
B. glukoza.
C. sacharoza.
D. celuloza.
10 Cząsteczki fruktozy składają się z atomów:
10
A. węgla, wodoru i siarki.
B. węgla, fosforu i tlenu.
C. węgla, wodoru i tlenu.
D. węgla, helu i tlenu.
11
11 Do cukrów złożonych zaliczamy
A. sacharozę.
B. skrobię.
C. celulozę.
D. cukry wymienione w podpunktach A, B, C.
12 Próbę, w której jodyna zabarwia się na kolor granatowy pod wpływem skrobi,
12
nazywamy próbą
A. ksantoproteinową.
B. jodoskrobiową.
C. Tollensa.
D. Trommera.
109
28.06.2021 13:33:17
0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd 109 28.06.2021 13:33:17
0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd 109