Page 111 - chemia cwiczenia 8
P. 111

7  7   Wiązanie, dzięki któremu łączą się ze sobą cząsteczki aminokwasów, to wiązanie
                    A.  cukrowe.
                    B.  tłuszczowe.
                    C.  peptydowe.
                    D.  kwasowe.

          8  8   Białka można wykryć, używając w odpowiednim stężeniu roztworu
                    A.  wodorotlenku potasu.
                    B.  kwasu siarkowego(VI).
                    C.  wodorotlenku sodu.

                    D.  kwasu azotowego(V).
              Cukrem, który powstaje w procesie fotosyntezy, jest
          9  9
                    A.  fruktoza.
                    B.  glukoza.
                    C.  sacharoza.

                    D.  celuloza.
          10   Cząsteczki fruktozy składają się z atomów:
          10
                    A.  węgla, wodoru i siarki.
                    B.  węgla, fosforu i tlenu.

                    C.  węgla, wodoru i tlenu.
                    D.  węgla, helu i tlenu.
          11
          11   Do cukrów złożonych zaliczamy
                    A.  sacharozę.
                    B.  skrobię.

                    C.  celulozę.
                    D.  cukry wymienione w podpunktach A, B, C.
          12   Próbę, w której jodyna zabarwia się na kolor granatowy pod wpływem skrobi,
          12
              nazywamy próbą
                    A.  ksantoproteinową.

                    B.  jodoskrobiową.
                    C.  Tollensa.
                    D.  Trommera.








                                               109


                                                                                 28.06.2021   13:33:17
   0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd   109                              28.06.2021   13:33:17
   0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd   109
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116