Page 108 - chemia cwiczenia 8
P. 108

Zbadaj to! – Biologia i chemia




           Do słodzenia potraw i napojów najczęściej używa-
           na jest sacharoza. Ten dwucukier ma słodki smak,
           bez którego często nie wyobrażamy sobie codzien-
           nych posiłków. Według obecnej wiedzy nadmierne
           spożywanie sacharozy ma negatywny wpływ na
           nasze zdrowie. Podobny, słodki smak wykazują
           również niektóre cukry proste – np. glukoza i frukto-
           za. Ponadto stosuje się zamienniki (substytuty) cu-
           kru. Są to związki chemiczne mające słodki smak
           przy jednoczesnej niższej wartości energetycznej.   Sacharoza to tylko jeden z cukrów
           Należą do nich np. ksylitol czy aspartam.   używanych do słodzenia.

           Subiektywna skala słodkości

           Sprzęt: łyżeczka

           Odczynniki: sacharoza (cukier spożywczy), glukoza, fruktoza, ksylitol
           Wykonanie:
                                                             1
           1.  Umieść na łyżeczce niewielką ilość sacharozy (np.   małej łyżeczki).
                                                             4
           2.   Oceń „słodkość” sacharozy. Właśnie do niej będziemy odnosili inne substancje.
           3.   Przyjmij na „skali słodkości”, że sacharoza powinna być odnośnikiem
               o wartości równej „1”. Porównując smak innych badanych substancji,
               zawsze odnoś się do sacharozy.
           4.   Wykonaj próby badania smaku / słodkości dla glukozy, fruktozy i ksylitolu.
           5.  Swoje pomiary przedstaw za pomocą diagramu słupkowego.

       1  1   Przedstaw na diagramie słupkowym własną ocenę słodkości badanych
           produktów.


                  „Skala słodkości” względem sacharozy  1

















                         sacharoza     glukoza     fruktoza     ksylitol

                                            106


                                                                                 28.06.2021   13:33:17
   0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd   106                              28.06.2021   13:33:17
   0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd   106
   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113