Page 211 - chemia_k8
P. 211

Białka, cukry i tłuszcze dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem.
























          Zadania

           1   Zapisz wzory półstrukturalne (grupowe) trzech długołańcuchowych kwasów karboksylowych – palmitynowego,
              stearynowego i oleinowego. Pod wzorami zaznacz, który kwas wykazuje charakter nienasycony, a który – nasycony.

           2  Korzystając z internetu, wyszukaj zdjęcia kwasów z zadania 1. Opisz ich wygląd. Odnosząc się do kart
              charakterystyki, podaj jak najwięcej właściwości fi zycznych tych kwasów.

           3   Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie odróżnienie próbek dwóch kwasów – oleinowego i stearynowego.
              Podaj niezbędny sprzęt i odczynniki. Narysuj schemat, zapisz obserwacje oraz wyciągnij jednoznaczny wniosek
              (bez zapisywania równania reakcji chemicznej).

           4   Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie odróżnienie oleju kokosowego od oleju słonecznikowego.
              Podaj niezbędny sprzęt i odczynniki. Narysuj schemat, zapisz obserwacje oraz wyciągnij jednoznaczny wniosek
              (bez zapisywania równania reakcji chemicznej). Pod koniec napisz w uwagach, na podstawie jakiego kryterium
              udało się odróżnić próbki.

           5   Zapisz równanie reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny.
           6   Białka to związki chemiczne powstałe z połączenia ponad 100 cząsteczek konkretnych aminokwasów. Załóżmy,
              że przykładowe białko powstało z ponad 100 cząsteczek glicyny. Na podstawie tej informacji wymień główne
              pierwiastki, które wchodzą w skład białek.

           7   Podaj czynniki, które powodują denaturację i koagulację białek. Wyjaśnij znaczenie tych pojęć.

           8   Nauczyciel podziałał na próbkę twarogu niewielką ilością stężonego roztworu kwasu azotowego(V). Podaj
              obserwacje i wyciągnij wniosek z tego doświadczenia.

           9   Powiedz, które z podanych poniżej związków chemicznych należą do cukrów prostych, a które – do cukrów
              złożonych. Zapisz dla każdego z nich wzór sumaryczny.
              glukoza                sacharoza                 celuloza               fruktoza                skrobia

          10   Opisz właściwości fi zyczne glukozy i fruktozy. Zapisz wynikające z nich zastosowania.
          11   Opisz właściwości fi zyczne sacharozy. Zapisz wynikające z nich zastosowania.

          12   Na dolnych częściach szalek Petriego umieszczono odpowiednio: na pierwszej – próbkę skrobi, a na drugiej – próbkę
              celulozy. Zaprojektuj doświadczenie pozwalające odróżnić te dwa związki. Podaj niezbędny sprzęt i odczynniki.
              Narysuj schemat, podaj obserwację i wyciągnij wniosek.

                                                                                   209



                                                                                                              10.06.2021   11:52:52
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   209
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   209                                                          10.06.2021   11:52:52
   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216