Page 211 - chemia_k8
P. 211
Białka, cukry i tłuszcze dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem.
Zadania
1 Zapisz wzory półstrukturalne (grupowe) trzech długołańcuchowych kwasów karboksylowych – palmitynowego,
stearynowego i oleinowego. Pod wzorami zaznacz, który kwas wykazuje charakter nienasycony, a który – nasycony.
2 Korzystając z internetu, wyszukaj zdjęcia kwasów z zadania 1. Opisz ich wygląd. Odnosząc się do kart
charakterystyki, podaj jak najwięcej właściwości fi zycznych tych kwasów.
3 Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie odróżnienie próbek dwóch kwasów – oleinowego i stearynowego.
Podaj niezbędny sprzęt i odczynniki. Narysuj schemat, zapisz obserwacje oraz wyciągnij jednoznaczny wniosek
(bez zapisywania równania reakcji chemicznej).
4 Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie odróżnienie oleju kokosowego od oleju słonecznikowego.
Podaj niezbędny sprzęt i odczynniki. Narysuj schemat, zapisz obserwacje oraz wyciągnij jednoznaczny wniosek
(bez zapisywania równania reakcji chemicznej). Pod koniec napisz w uwagach, na podstawie jakiego kryterium
udało się odróżnić próbki.
5 Zapisz równanie reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny.
6 Białka to związki chemiczne powstałe z połączenia ponad 100 cząsteczek konkretnych aminokwasów. Załóżmy,
że przykładowe białko powstało z ponad 100 cząsteczek glicyny. Na podstawie tej informacji wymień główne
pierwiastki, które wchodzą w skład białek.
7 Podaj czynniki, które powodują denaturację i koagulację białek. Wyjaśnij znaczenie tych pojęć.
8 Nauczyciel podziałał na próbkę twarogu niewielką ilością stężonego roztworu kwasu azotowego(V). Podaj
obserwacje i wyciągnij wniosek z tego doświadczenia.
9 Powiedz, które z podanych poniżej związków chemicznych należą do cukrów prostych, a które – do cukrów
złożonych. Zapisz dla każdego z nich wzór sumaryczny.
glukoza sacharoza celuloza fruktoza skrobia
10 Opisz właściwości fi zyczne glukozy i fruktozy. Zapisz wynikające z nich zastosowania.
11 Opisz właściwości fi zyczne sacharozy. Zapisz wynikające z nich zastosowania.
12 Na dolnych częściach szalek Petriego umieszczono odpowiednio: na pierwszej – próbkę skrobi, a na drugiej – próbkę
celulozy. Zaprojektuj doświadczenie pozwalające odróżnić te dwa związki. Podaj niezbędny sprzęt i odczynniki.
Narysuj schemat, podaj obserwację i wyciągnij wniosek.
209
10.06.2021 11:52:52
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 209
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 209 10.06.2021 11:52:52