Page 210 - chemia_k8
P. 210

6.10     Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym




        Kwasy  karboksylowe  można  podzielić  ze  względu  na  długość  łańcucha  na  krótkołańcuchowe  (poznaliśmy
        przykłady liczące od 1 do 5 atomów węgla w cząsteczce) oraz długołańcuchowe. Dzielą się one na nasycone
        (zawierające wyłącznie pojedyncze wiązania między atomami węgla, np. kwas palmitynowy o wzorze C H COOH
                                                                                                       15
                                                                                                          31
        czy kwas stearynowy o wzorze C H COOH), oraz nienasycone (zawierające przynajmniej jedno wiązanie po-
                                            35
                                         17
        dwójne między atomami węgla w łańcuchu, np. kwas oleinowy o wzorze C H COOH, który posiada wiązanie
                                                                                17
                                                                                    33
        podwójne pomiędzy 9 a 10 atomem węgla).
        Tłuszcze – związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Ze względu na pocho-
        dzenie tłuszcze można podzielić na roślinne i zwierzęce. Biorąc pod uwagę stan skupienia, wyróżnia się tłuszcze
        ciekłe i stałe. Przedstawiony podział na nasycone i nienasycone dotyczył natomiast charakteru chemicznego.
           Tłuszcze nasycone można odróżnić od tłuszczów nienasyconych na przykład przez działanie na ich próbki wodą
        bromową. W przypadku tłuszczów nienasyconych zachodzi reakcja chemiczna zgodna z poniższym schematem.

                                           H   H                             H  H

                                        ...  C C ...    +  Br            ...  C C ...
                                                             2
                                    ,,...      ” oznacza pozostały          Br Br
                                      fragment łańcucha
           W  przypadku  tłuszczu  nasyconego  barwa  wody  bromowej  się  nie  zmienia,  natomiast  w  próbce  zawierającej
        tłuszcz nienasycony obserwuje się odbarwienie wody bromowej.

        Aminokwasy – związki chemiczne zawierające grupę aminową i grupę karboksylową. Ich przedstawicielem jest
        glicyna (Gly). Aminokwasy łączą się ze sobą w wyniku reakcji kondensacji, przez wiązanie peptydowe (w jego skład
        wchodzą pierwiastki chemiczne: C, O, N, H).
                                                         H
                                                                 O
                                                     H C C
                                                                 OH
                                                         NH  2

                                                    wzór cząsteczki glicyny

        Białka (proteiny) – związki chemiczne powstające z połączenia aminokwasów (powyżej 100 cząsteczek) podczas re-
        akcji kondensacji (utworzenia wiązania peptydowego).

        Pod wpływem ogrzewania, etanolu, kwasów, zasad i soli metali ciężkich białka ulegają denaturacji. Natomiast pod-
        czas działania na nie na przykład chlorkiem sodu ulegają koagulacji.

        Cukry – związki chemiczne, których cząsteczki są zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu. Wśród nich wyróż-
        nia się: cukry proste (nie ulegają reakcji rozkładu na cukry prostsze – np. glukoza, fruktoza) oraz cukry złożone
        (można je rozłożyć na cukry prostsze – np. sacharoza, skrobia, celuloza).

        Ważną reakcją pozwalającą wykryć skrobię jest próba jodoskrobiowa. Jeśli dodanie jodyny (roztwór jodu w eta-
        nolu z dodatkiem jodku potasu) lub płynu Lugola (roztwór jodu w rozpuszczonym w wodzie jodku potasu) powoduje
        zmianę zabarwienia na granatowe – mamy pewność, że badana próbka zawierała w sobie skrobię.

                                      208



                                                                                                              10.06.2021   11:52:51
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   208                                                          10.06.2021   11:52:51
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   208
   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215