Page 49 - geografia 7
P. 49

Tab. 1.5    Czynniki wpływające na małe zasolenie Morza Bałtyckiego


                                                 Wpływ czynnika na zasolenie
                       Czynnik
                                                        wody morskiej
           połączenie z oceanem przez wąskie,   utrudnienie dopływu wód z Oceanu
           płytkie cieśniny                   Atlantyckiego

           duża powierzchnia zlewiska         duża dostawa słodkich wód rzecznych
           chłodny, stosunkowo wilgotny klimat  małe parowanie, obfite opady
                                              atmosferyczne


          Flora i fauna
          Konsekwencją niewielkiego zasolenia morza jest mała różnorodność świata
          ożywionego. Ilość dostępnych dla roślin i zwierząt substancji mineralnych jest
          ograniczona. W środowisku pośrednim, słonawym, występuje znacznie mniej
          gatunków niż w środowisku zdecydowanie słodkim lub słonym. Przykładowo
          w Morzu Śródziemnym jest średnio 10 razy więcej gatunków organizmów
          niż w Morzu Bałtyckim. Liczebność organizmów także jest niewielka. W wo-
          dzie o mniejszej zawartości substancji odżywczych, ubogich w tlen, zwierzęta
          muszą oszczędzać energię, dlatego mają mniejsze rozmiary niż w wodach
          zasobniejszych w te składniki (il. 1.64).
             Typowymi  organizmami  Morza  Bałtyckiego  są:  małże,  np.  sercówki,
          omułki i małgwie piaskołazy; ryby, np. szproty, śledzie, płastugi (stornia, gła-
          dzica) i łososie. Spotyka się również gatunki ryb słodkowodnych, takie jak
          płotki, leszcze i okonie. Rybami żywią się nieliczne ssaki, jak np. szarytka
          morska (do niedawna nazywana foką szarą – il. 1.65), czy bardzo rzadko
          występujące morświny. W wodach naszego morza, szczególnie pod koniec
          lata, można zobaczyć parzydełkowce, np. chełbię modrą (potocznie, lecz nie-
          poprawnie, nazywaną meduzą).








            A










                 B


         1.64    Porównanie rozmiarów sercówek z Morza          1.65    Szarytki morskie w Stacji Morskiej Instytutu
          Północnego (A) i Morza Bałtyckiego (B)                Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu

                                                                                   47



                                                                                                              28.11.2022   21:31:06
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   47
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   47                                                             28.11.2022   21:31:06
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54