Page 49 - geografia 7
P. 49
Tab. 1.5 Czynniki wpływające na małe zasolenie Morza Bałtyckiego
Wpływ czynnika na zasolenie
Czynnik
wody morskiej
połączenie z oceanem przez wąskie, utrudnienie dopływu wód z Oceanu
płytkie cieśniny Atlantyckiego
duża powierzchnia zlewiska duża dostawa słodkich wód rzecznych
chłodny, stosunkowo wilgotny klimat małe parowanie, obfite opady
atmosferyczne
Flora i fauna
Konsekwencją niewielkiego zasolenia morza jest mała różnorodność świata
ożywionego. Ilość dostępnych dla roślin i zwierząt substancji mineralnych jest
ograniczona. W środowisku pośrednim, słonawym, występuje znacznie mniej
gatunków niż w środowisku zdecydowanie słodkim lub słonym. Przykładowo
w Morzu Śródziemnym jest średnio 10 razy więcej gatunków organizmów
niż w Morzu Bałtyckim. Liczebność organizmów także jest niewielka. W wo-
dzie o mniejszej zawartości substancji odżywczych, ubogich w tlen, zwierzęta
muszą oszczędzać energię, dlatego mają mniejsze rozmiary niż w wodach
zasobniejszych w te składniki (il. 1.64).
Typowymi organizmami Morza Bałtyckiego są: małże, np. sercówki,
omułki i małgwie piaskołazy; ryby, np. szproty, śledzie, płastugi (stornia, gła-
dzica) i łososie. Spotyka się również gatunki ryb słodkowodnych, takie jak
płotki, leszcze i okonie. Rybami żywią się nieliczne ssaki, jak np. szarytka
morska (do niedawna nazywana foką szarą – il. 1.65), czy bardzo rzadko
występujące morświny. W wodach naszego morza, szczególnie pod koniec
lata, można zobaczyć parzydełkowce, np. chełbię modrą (potocznie, lecz nie-
poprawnie, nazywaną meduzą).
A
B
1.64 Porównanie rozmiarów sercówek z Morza 1.65 Szarytki morskie w Stacji Morskiej Instytutu
Północnego (A) i Morza Bałtyckiego (B) Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu
47
28.11.2022 21:31:06
1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd 47
1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd 47 28.11.2022 21:31:06