Page 128 - biologia 7
P. 128

5.2      Rozwój odporności




        Podejmij temat                      z    Czy wiesz, jaki wpływ na odporność noworodka ma karmienie mlekiem
                                                 matki?
                                            z    Jak sądzisz, dlaczego małe dzieci często chorują?





                                            Odporność wrodzona i odporność nabyta

                                            Podczas pierwszych tygodni życia dziecko wymaga szczególnej opieki. Jest to
                                            związane m.in. z tym, że jego układ odpornościowy jest jeszcze niedojrzały.
                                            Organizm noworodka jest chroniony przed patogenami dzięki przeciwcia-
                                            łom dostarczanym wraz z mlekiem matki (il. 5.4), a także dzięki odporności
                                            wrodzonej. Stanowi ona jedną z dwóch głównych linii obrony organizmu
                                            człowieka przed patogenami. Drugą z nich jest odporność nabyta. Rozwi-
                                            ja się ona w kolejnych miesiącach i latach życia w wyniku kontaktu organi-
        5.4    Odporność dziecka rozwija
        się stopniowo – trwa to aż do 12–15   zmu z kolejnymi antygenami i pobudzania układu odpornościowego do walki
        roku życia                          (il. 5.5 i 5.6).





       Sposoby obrony organizmu

       przed patogenami



        ODPORNOŚĆ WRODZONA

        Skóra i nabłonki pokrywające drogi pokarmowe, oddechowe
        i moczowe – są pierwszymi przeszkodami, na jakie natrafiają
        patogeny atakujące nasz organizm. Komórki, które budują te
        tkanki, ściśle do siebie przylegają. Tworzą one swego rodzaju mur
        chroniący organizm przed wniknięciem patogenów.

        Odruchy obronne – kichanie, kaszel czy wymiotywymioty – służą
        pozbyciu się intruzów z organizmu. Niektóre komórki nabłonkowe ozbyciu się intruzów z organizmu. Niektóre komórki nabłonkowe
        p
        (np. obecne w jamie nosowej) mają rzęski, których ruch utrudnia
        przedostanie się patogenów do organizmu podczas oddychania.

        Wydzieliny – wytwarzane w miejscach kontaktu organizmu
        ze środowiskiem zewnętrznym – m.in. łój, ślina czy łzy – zawierają
        substancje szkodliwe dla patogenów.

        Komórki układu odpornościowego, głównie komórki żerne –
        makrofagi i neutrofile – wydzielają substancje powodujące
        wzrost temperatury ciała, czyli gorączkę (ponieważ wysoka
        temperatura nie sprzyja rozwojowi drobnoustrojów).
        Przystępują do działania, jeżeli wymienione wyżej sposoby
        obrony organizmu zawiodą.

                                      126



                                                                                                              06.12.2022   16:41:14
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   126                                                              06.12.2022   16:41:14
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   126
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133