Page 159 - biologia 7
P. 159

Narząd zmysłu smaku znajduje się na języku – są to komórki receptoro-
          we umiejscowione w kubkach smakowych. Receptory smaku są połączo-
          ne z komórkami nerwowymi przekazującymi informację do mózgu (il. 6.10).
          Na języku człowieka znajdują się receptory, które pozwalają rozróżniać 5 pod-
          stawowych smaków: słony, gorzki, słodki, kwaśny i umami (smak mięsa).







                                                                komórki
                                                                receptorowe
                                                                rozróżniające
                                                                poszczególne
                                                                smaki



                               brodawka


                                    neurony, którymi
                      język             informacja
                                  o smaku przepływa
                                         do mózgu
                                               kubek smakowy


         6.10    Na języku są brodawki, w których znajdują się kubki smakowe. Zawierają
          one komórki receptorowe dla poszczególnych smaków. Te komórki są połączone
          z neuronami, którymi informacja o danym smaku dociera do mózgu

             Zapach spożywanej potrawy dociera do receptorów węchowych w nosie
          w tym samym czasie, w którym receptory na języku rozpoznają jej smak.
          Te  dwa  doznania  uzupełniają  się  –  najłatwiej  się  o  tym  przekonać,  kiedy
          mamy katar. Utrudnione odczuwanie zapachu zmienia smak jedzenia. Wy-
          wołuje bowiem wrażenie, że dana potrawa jest „bez smaku”.


          Funkcje węchu i smaku
          Zwykle zachwycamy się zapachem kwiatów lub perfum, ale zdolność do roz-
          poznawania zapachów nie tylko ma uprzyjemniać nasze doznania zmysłowe.
          Może także ostrzegać przed niebezpiecznymi czynnikami, np. ulatniającym
          się gazem czy zepsutym pokarmem. Receptory węchowe dość szybko jednak
          przyzwyczajają się do danej woni. Z tego powodu, przebywając dłużej w po-  Ciekawe!
          mieszczeniu, gdzie dany zapach występuje, po pewnym czasie przestajemy     Receptory smaku umami rozpoznają
          go czuć.                                                                   smak aminokwasów – kwasu gluta-
             Funkcja smaku jest podobna do węchu – rozróżniane smaki ostrzegają      minowego i kwasu asparaginowego.
          przed  spożyciem  trujących  lub  niejadalnych  potraw.  Szkodliwe  substancje   Aminokwasy to składniki białek, które
                                                                                     wchodzą m.in. w skład mięsa. W niektó-
          w nich zawarte są zazwyczaj gorzkie lub kwaśne. Jednocześnie smak słodki jest   rych przepisach kuchni azjatyckiej do
          komunikatem o czymś pożywnym i dobrym. Funkcją smaku jest także pobu-      potrawy dodaje się kwas glutaminowy,
          dzanie wydzielania śliny, a co za tym idzie – rozpoczęcie trawienia pokarmu.  aby podkreślić jej smak.

                                                                                   157



                                                                                                              06.12.2022   16:42:18
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   157
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   157                                                              06.12.2022   16:42:18
   154   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164