Page 158 - biologia 7
P. 158
6.4 Węch, smak, dotyk
Podejmij temat
Czy smak potraw byłby dla nas taki
sam, gdybyśmy nie czuli ich zapachu?
Węch i smak
Rozróżnianie zapachu i smaku potrawy jest możliwe dzięki zmysłom węchu
i smaku. Oba umożliwiają odbieranie i analizowanie bodźców chemicznych,
co prowadzi do rozpoznania cząsteczek tworzących zapachy i smaki. Narząd
zmysłu węchu tworzą komórki nerwowe znajdujące się w nabłonku
węchowym nosa. Komórki te mają rzęski, w których są białka rozpoznają-
ce i wiążące cząsteczki zapachowe. Połączenie cząsteczki zapachowej z biał-
kiem prowadzi do przekazania odpowiedniej informacji do mózgu (il. 6.9).
opuszka węchowa – część mózgu odpowiedzialna za kość sitowa
wstępną interpretację bodźców węchowych
kierunek przepływu
impulsów nerwowych
jama nosowa
Ciekawe!
nabłonek
W 2004 r. Richard Axel [czyt. ryczard węchowy
eksl] i Linda Buck [czyt. linda bak] otrzy-
mali Nagrodę Nobla z dziedziny fi zjologii komórki nerwowe
zawierające białka
lub medycyny za badania nad recep- zapach rozpoznające
torami węchowymi. Wykazali oni, m.in. zapachy
że receptory węchowe człowieka są
kodowane przez bardzo dużo genów!
Pozwala to na rozpoznawanie do 10 tys. 6.9 Umiejscowienie narządu zmysłu węchu w jamie nosowej. Nabłonek
różnych zapachów. węchowy znajduje się w górnej, tylnej jej części
156
06.12.2022 16:42:17
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 156 06.12.2022 16:42:17
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 156