Page 158 - biologia 7
P. 158

6.4      Węch, smak, dotyk




        Podejmij temat











        Czy smak potraw byłby dla nas taki
        sam, gdybyśmy nie czuli ich zapachu?





                                            Węch i smak
                                            Rozróżnianie zapachu i smaku potrawy jest możliwe dzięki zmysłom węchu
                                            i smaku. Oba umożliwiają odbieranie i analizowanie bodźców chemicznych,
                                            co prowadzi do rozpoznania cząsteczek tworzących zapachy i smaki. Narząd
                                            zmysłu węchu tworzą komórki nerwowe znajdujące się w nabłonku
                                            węchowym nosa. Komórki te mają rzęski, w których są białka rozpoznają-
                                            ce i wiążące cząsteczki zapachowe. Połączenie cząsteczki zapachowej z biał-
                                            kiem prowadzi do przekazania odpowiedniej informacji do mózgu (il. 6.9).

                                                            opuszka węchowa – część mózgu odpowiedzialna za   kość sitowa
                                                            wstępną interpretację bodźców węchowych
                                                 kierunek przepływu
                                                 impulsów nerwowych


                                                 jama nosowa









        Ciekawe!
                                                                                                        nabłonek
        W 2004 r. Richard Axel [czyt.  ryczard                                                          węchowy
        eksl] i Linda Buck [czyt. linda bak] otrzy-
        mali Nagrodę Nobla z dziedziny fi zjologii                                                 komórki nerwowe
                                                                                                   zawierające białka
        lub medycyny za badania nad recep-                                zapach                   rozpoznające
        torami węchowymi. Wykazali oni, m.in.                                                      zapachy
        że receptory węchowe człowieka są
        kodowane przez bardzo dużo genów!
        Pozwala to na rozpoznawanie do 10 tys.   6.9    Umiejscowienie narządu zmysłu węchu w jamie nosowej. Nabłonek
        różnych zapachów.                   węchowy znajduje się w górnej, tylnej jej części

                                      156



                                                                                                              06.12.2022   16:42:17
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   156                                                              06.12.2022   16:42:17
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   156
   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162   163