Page 115 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 115
4.2 Rodzaje reakcji chemicznych
Podejmij temat
Czy struktura jajka po usmażeniu
zmienia się w znaczący sposób?
Czy usmażone już jajko w łatwy sposób
można zmienić w jajko surowe?
Czym jest reakcja chemiczna?
Relacje: między dwoma pierwiastkami chemicznymi, między pierwiastkami
a związkami chemicznymi, między różnymi związkami chemicznymi nazy-
wamy reakcjami chemicznymi. Substancje, których używamy do reak- Reakcja chemiczna − każdy proces,
cji chemicznych, nazywamy substratami, natomiast substancje, które po- w którym substancja pierwotna
wstają – produktami. Produkty przemian chemicznych zawsze mają inne (substrat) zmienia się w inną,
właściwości niż właściwości substancji wykorzystywanych do reakcji chemicz- nową substancję o odmiennych
nych. Całość można przyrównać do smażenia jajecznicy. Jajka, olej i sól to właściwościach (produkt).
substraty. Proces smażenia to reakcja chemiczna, a powstałą jajecznicę na- Substrat – substancja (pierwiastek
zwalibyśmy produktem. lub związek chemiczny), która
ulega przemianie w wyniku reakcji
chemicznej. Substraty zapisujemy
w równaniu reakcji chemicznej
po lewej stronie.
reakcja
chemiczna Produkt − substancja (pierwiastek lub
związek chemiczny), która powstała
po przemianie w wyniku reakcji
chemicznej. Produkty zapisujemy
w równaniu reakcji chemicznej po
prawej stronie.
substraty produkt
Jakie wyróżniamy rodzaje reakcji chemicznych?
Rodzajów reakcji chemicznych jest kilka: synteza, analiza, wymiana – poje-
dyncza lub podwójna. Każda z tych reakcji różni się liczbą i rodzajem sub-
stratów i produktów. Aby przeprowadzić reakcję chemiczną, niezbędny jest
kontakt substratów ze sobą lub wpływ na substrat różnych warunków, które tę
reakcję umożliwiają, np. temperatury.
113