Page 42 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 42
17. Kraina mlekiem płynąca
W Ameryce Północnej i prawie wszystkich krajach europejskich większość
mleka pochodzi od krów mlecznych. Ale nie tylko krowy dają nam ten
cenny płyn. W Laponii mleko dostarczają renifery, w Grecji — owce,
na pustyniach Afryki Północnej — wielbłądy, w Mongolii — konie,
w Peru — lamy, a w Tybecie — jaki.
Mleko zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze potrzebne człowiekowi
— tłuszcz, białko, węglowodany, większość witamin i składników mineralnych.
Skąd się bierze mleko?
1. Większość gospodarstw mlecznych
używa dojarek mechanicznych. Do dójek
na krowim wymieniu przytwierdza się
wiązkę specjalnych nakładek. Nakładki
są podłączone do pompy ssącej,
naśladującej cielę, która raz ssie,
a raz nie, dając odpocząć wymionom.
2. Surowe mleko wpływa
do czystych, oziębionych
zbiorników. Następnie specjalne
cysterny przewożą je
do przetwórni.
3. W mleczarni mleko
odwirowuje się za pomocą
wirówki, aby oddzielić
śmietanę.
40