Page 42 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 42

17. Kraina mlekiem płynąca




            W Ameryce Północnej i prawie wszystkich krajach europejskich większość

          mleka pochodzi od krów mlecznych. Ale nie tylko krowy dają nam ten
          cenny płyn. W Laponii mleko dostarczają renifery, w Grecji — owce,

          na pustyniach Afryki Północnej — wielbłądy, w Mongolii — konie,
          w Peru — lamy, a w Tybecie — jaki.
            Mleko zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze potrzebne człowiekowi

          — tłuszcz, białko, węglowodany, większość witamin i składników mineralnych.
          Skąd się bierze mleko?


          1. Większość gospodarstw mlecznych
          używa dojarek mechanicznych. Do dójek

          na krowim wymieniu przytwierdza się
          wiązkę specjalnych nakładek. Nakładki
          są podłączone do pompy ssącej,

          naśladującej cielę, która raz ssie,
          a raz nie, dając odpocząć wymionom.







                                                              2. Surowe mleko wpływa

                                                              do czystych, oziębionych
                                                              zbiorników. Następnie specjalne
                                                              cysterny przewożą je

                                                              do przetwórni.












               3. W mleczarni mleko

               odwirowuje się za pomocą
               wirówki, aby oddzielić

               śmietanę.






          40
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47