Page 43 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 43
17. Kraina mlekiem płynąca
4. Następnie mleko jest
pasteryzowane — w ciągu 15
sekund podgrzewa się je do
o
temperatury 72 C i szybko
ochładza. W ten sposób
niszczy się bakterie, które się
w nim znajdują, i mleko dłużej
zachowuje świeżość.
5. Później poddaje się je
homogenizacji, czyli przepuszcza
pod ciśnieniem przez maleńkie
otwory. Powoduje to rozdrabnianie
kulek tłuszczu, dzięki czemu
pozostawiona śmietana nie
oddziela się od mleka.
6. Wreszcie w celu podniesienia
wartości odżywczej mleka dodaje
się witaminy A i D. Gotowe
mleko zostaje przelane do
wysterylizowanych pojemników
(kartonów, plastikowych lub
szklanych butelek
albo woreczków).
Na podstawie książki Billa Slavina i Jima Slavina „Jak to powstaje. Bez tajemnic”,
przełożyła Paulina Kielan
1. Wyjaśnij w punktach „Skąd się bierze mleko, zanim trafi ono do sklepu?”.
41