Page 43 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 43

17. Kraina mlekiem płynąca




            4. Następnie mleko jest

            pasteryzowane — w ciągu 15
            sekund podgrzewa się je do
                               o
            temperatury 72 C i szybko
            ochładza. W ten sposób
            niszczy się bakterie, które się

            w nim znajdują, i mleko dłużej
            zachowuje świeżość.






                                                                 5. Później poddaje się je

                                                                 homogenizacji, czyli przepuszcza
                                                                 pod ciśnieniem przez maleńkie
                                                                 otwory. Powoduje to rozdrabnianie

                                                                 kulek tłuszczu, dzięki czemu
                                                                 pozostawiona śmietana nie

                                                                 oddziela się od mleka.







            6. Wreszcie w celu podniesienia
            wartości odżywczej mleka dodaje
            się witaminy A i D. Gotowe

            mleko zostaje przelane do
            wysterylizowanych pojemników

            (kartonów, plastikowych lub
            szklanych butelek
            albo woreczków).









                             Na podstawie książki Billa Slavina i Jima Slavina „Jak to powstaje. Bez tajemnic”,
                                                                                    przełożyła Paulina Kielan

            1.  Wyjaśnij w punktach „Skąd się bierze mleko, zanim trafi ono do sklepu?”.

                                                                                                          41
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48