Page 45 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 45
18. Przetwory mleczne
Z 10 porcji mleka powstaje 1 porcja sera.
4. Odsączone zsiadłe mleko
przekłada się do okrągłych
metalowych form do wyciskania.
Wyciskanie służy usunięciu
pozostałej serwatki i może trwać
kilka godzin lub nawet dni.
Najczęściej w tym czasie ser jest
solony.
5. Kręgi sera pakuje się w szczelne
plastikowe opakowania i pozostawia
do dojrzewania na co najmniej
dwa miesiące (czasami na rok albo
jeszcze dłużej) w pomieszczeniu
o kontrolowanej temperaturze
i wilgotności. Im dłuższe dojrzewanie
sera, tym ostrzejszy jego smak.
Na podstawie książki Billa Slavina i Jima
Slavina „Jak to powstaje. Bez tajemnic”,
przełożyła Paulina Kielan
1. Przygotujcie listę nazw serów, które można kupić w sklepach. Niech
każdy wylosuje jedną nazwę i przyniesie do klasy kawałek takiego sera.
Przygotuj: patyczek do szaszłyków, małą deskę do krojenia i nóż
z zaokrąglonym czubkiem.
Pokrój swoją porcję sera na tyle kawałków, ile jest osób w klasie. Poczęstuj
się kawałkiem sera od każdego ucznia w klasie i przygotuj serowy
szaszłyk.
2. Sporządź listę przetworów z mleka. Nazwy napisz w kolejności
alfabetycznej. Sprawdź w sklepie ceny oraz daty oznaczające termin
przydatności tych produktów do spożycia. Napisz te informacje obok nazw.
43