Page 45 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 45

18. Przetwory mleczne


                                          Z 10 porcji mleka powstaje 1 porcja sera.




           4. Odsączone zsiadłe mleko
           przekłada się do okrągłych
           metalowych form do wyciskania.

           Wyciskanie służy usunięciu
           pozostałej serwatki i może trwać

           kilka godzin lub nawet dni.
           Najczęściej w tym czasie ser jest
           solony.












                                                              5. Kręgi sera pakuje się w szczelne
                                                              plastikowe opakowania i pozostawia
                                                              do dojrzewania na co najmniej

                                                              dwa miesiące (czasami na rok albo
                                                              jeszcze dłużej) w pomieszczeniu

                                                              o kontrolowanej temperaturze
                                                              i wilgotności. Im dłuższe dojrzewanie
                                                              sera, tym ostrzejszy jego smak.


                                                                     Na podstawie książki Billa Slavina i Jima
                                                                      Slavina „Jak to powstaje. Bez tajemnic”,
                                                                                    przełożyła Paulina Kielan

            1.  Przygotujcie listę nazw serów, które można kupić w sklepach. Niech
                każdy wylosuje jedną nazwę i przyniesie do klasy kawałek takiego sera.
                Przygotuj: patyczek do szaszłyków, małą deskę do krojenia i nóż

                z zaokrąglonym czubkiem.
                Pokrój swoją porcję sera na tyle kawałków, ile jest osób w klasie. Poczęstuj
                się kawałkiem sera od każdego ucznia w klasie i przygotuj serowy
                szaszłyk.
            2.  Sporządź listę przetworów z mleka. Nazwy napisz w kolejności
                alfabetycznej. Sprawdź w sklepie ceny oraz daty oznaczające termin

                przydatności tych produktów do spożycia. Napisz te informacje obok nazw.

                                                                                                          43
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50