Page 44 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 44

18. Przetwory mleczne




            Możliwe, że azjatyccy nomadowie (wędrowni pasterze) wyprodukowali ser

          przez przypadek, kiedy przewozili mleko w sakwach wykonanych z żołądków
          zwierząt. Czasami zamiast mleka znajdowali w sakwie gęsty ser i serwatkę.

          Przekonali się, że powstały produkt jest o wiele lżejszy od mleka, dłużej
          zachowuje świeżość i wybornie smakuje. Obecnie większość serów produkuje
          się w mleczarniach.



          1. Mleko podgrzewa się w kadziach

          ze stali nierdzewnej do temperatury
                                o
                      o
          między 30 C a 36 C. Następnie
          dodaje się specjalne bakterie, które
          powodują kwaszenie.
          Mleko musi być cały czas mieszane.











                                                        2. Później dodaje się podpuszczkę,
                                                        która powoduje, że powstaje wodnista
                                                        serwatka i gęsta, serowata substancja —

                                                        zsiadłe mleko. Specjalnymi nożami tnie
                                                        się je na małe kostki.












          3. Kostki zsiadłego mleka

          wyciąga się z kadzi w wielkich
          „workach ociekowych”

          i zawiesza, aby dokładnie
          odsączyć serwatkę.







          42
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49