Page 44 - 890808_GWK podrecznik kl 3 cz 1 promo
P. 44
18. Przetwory mleczne
Możliwe, że azjatyccy nomadowie (wędrowni pasterze) wyprodukowali ser
przez przypadek, kiedy przewozili mleko w sakwach wykonanych z żołądków
zwierząt. Czasami zamiast mleka znajdowali w sakwie gęsty ser i serwatkę.
Przekonali się, że powstały produkt jest o wiele lżejszy od mleka, dłużej
zachowuje świeżość i wybornie smakuje. Obecnie większość serów produkuje
się w mleczarniach.
1. Mleko podgrzewa się w kadziach
ze stali nierdzewnej do temperatury
o
o
między 30 C a 36 C. Następnie
dodaje się specjalne bakterie, które
powodują kwaszenie.
Mleko musi być cały czas mieszane.
2. Później dodaje się podpuszczkę,
która powoduje, że powstaje wodnista
serwatka i gęsta, serowata substancja —
zsiadłe mleko. Specjalnymi nożami tnie
się je na małe kostki.
3. Kostki zsiadłego mleka
wyciąga się z kadzi w wielkich
„workach ociekowych”
i zawiesza, aby dokładnie
odsączyć serwatkę.
42