Page 42 - biologia 7
P. 42
2.1 Składniki pokarmowe
Podejmij temat
Dlaczego musimy jeść?
Czego dostarcza nam pożywienie?
Prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu wymaga dostarczania mu
Składniki pokarmowe – substancje substancji określanych jako składniki pokarmowe. Są one zawarte w po-
zawarte w pokarmach, niezbędne żywieniu.
do prawidłowego funkcjonowania Składniki pokarmowe można podzielić na związki organiczne: cukry,
organizmu; są nimi: białka, cukry, białka, tłuszcze, witaminy, oraz związki nieorganiczne: wodę i substan-
tłuszcze, witaminy, sole mineralne
i woda. cje mineralne. Związki organiczne wyróżnia to, że powstają w naturze jedy-
nie w organizmach i zawierają atomy węgla, który jest pierwiastkiem
Pierwiastki biogenne (inaczej biogennym (podobnie jak tlen, wodór, azot, siarka i fosfor).
budulcowe) – pierwiastki najliczniej
występujące w organizmach.
Odgrywają najważniejszą rolę białka
w budowie większości związków cukry
(węglowodany)
organicznych. Zaliczamy do nich:
węgiel (C), tlen (O), wodór (H), azot (N),
siarkę (S) i fosfor (P).
tłuszcze
witaminy
i sole mineralne
Zaproponuj śniadanie, które będzie za- woda
wierało składniki z każdej grupy przed-
stawionej na ilustracji. 2.1 Żywność jest źródłem potrzebnych organizmowi składników pokarmowych
40
06.12.2022 16:39:07
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 40
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 40 06.12.2022 16:39:07