Page 44 - biologia 7
P. 44
Przekonaj się
Trzeba wiedzieć
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych Jod barwi skrobię na kolor
granatowy. Zarówno płyn Lugola,
Pytanie badawcze: W jakich produktach spożywczych występuje skrobia? jak i jodyna zawierają ten
pierwiastek.
Hipoteza: Skrobia występuje w bulwach ziemniaka.
Potrzebne materiały: skrobia ziemniaczana, płyn Lugola lub jodyna, bulwa ziemniaka, nóż, zakraplacz, 2 talerzyki, łyżeczka.
Przebieg doświadczenia:
1 Próba kontrolna: Wsyp łyżeczkę skrobi ziemniaczanej na 1 z talerzyków. Za pomocą zakraplacza nanieś na nią kroplę
płynu Lugola lub jodyny.
2 Próba badawcza: Przekrój bulwę ziemniaka, połóż na talerzyku i nanieś na miejsce przekrojenia kroplę płynu Lugola
lub jodyny.
Wynik obserwacji:
Próba kontrolna Próba badawcza
skrobia + płyn Lugola lub jodyna ziemniak + płyn Lugola lub jodyna
zmiana barwy na niebieską
Wniosek: Sformułuj go i zapisz w zeszycie.
Tłuszcze – materiał zapasowy
Tłuszcze (il. 2.2) są ważnym źródłem energii – stanowią zapasowy materiał
energetyczny, gromadzony głównie pod skórą w tkance tłuszczowej. Poza tym
budują one błony komórkowe i związki ważne dla funkcjonowania organi-
zmu, takie jak hormony (o których więcej w dziale 7).
H
H O O H H H H H H C H C H C H H H H H H H H
H
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
H
C
C
C
cząsteczka glicerolu H C O O H C H H H H C H C H C H H H H C H H H cząsteczki kwasów tłuszczowych
C
C
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
O
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
H
C
H
C
H
H
H
H
H
H
H O C C C C C H C C C C H C C C C C C C C H
H
H
H
H
H
H
H
2.2 Cząsteczka tłuszczu jest zbudowana z 4 innych cząsteczek: alkoholu
o nazwie glicerol i 3 kwasów tłuszczowych – mogą one być takie same lub różnić
się pod względem liczby atomów węgla w cząsteczce i połączeń między nimi.
Ze względu na tę drugą cechę wyróżnia się kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy
tłuszczowe nienasycone
42
07.12.2022 11:28:56
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 42
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 42 07.12.2022 11:28:56