Page 44 - biologia 7
P. 44

Przekonaj się
                                                                                      Trzeba wiedzieć
        Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych                                    Jod barwi skrobię na kolor
                                                                                      granatowy. Zarówno płyn Lugola,

        Pytanie badawcze:    W jakich produktach spożywczych występuje skrobia?       jak i jodyna zawierają ten
                                                                                      pierwiastek.
        Hipoteza:            Skrobia występuje w bulwach ziemniaka.

        Potrzebne materiały:     skrobia ziemniaczana, płyn Lugola lub jodyna, bulwa ziemniaka, nóż, zakraplacz, 2 talerzyki, łyżeczka.

        Przebieg doświadczenia:
         1   Próba kontrolna: Wsyp łyżeczkę skrobi ziemniaczanej na 1 z talerzyków. Za pomocą zakraplacza nanieś na nią kroplę
             płynu Lugola lub jodyny.
         2   Próba badawcza: Przekrój bulwę ziemniaka, połóż na talerzyku i nanieś na miejsce przekrojenia kroplę płynu Lugola
             lub jodyny.

        Wynik obserwacji:

                                      Próba kontrolna                Próba badawcza

                              skrobia + płyn Lugola lub jodyna  ziemniak + płyn Lugola lub jodyna

                              zmiana barwy na niebieską


        Wniosek:             Sformułuj go i zapisz w zeszycie.




                                            Tłuszcze – materiał zapasowy

                                            Tłuszcze (il. 2.2) są ważnym źródłem energii – stanowią zapasowy materiał
                                            energetyczny, gromadzony głównie pod skórą w tkance tłuszczowej. Poza tym
                                            budują one błony komórkowe i związki ważne dla funkcjonowania organi-
                                            zmu, takie jak hormony (o których więcej w dziale 7).


                                                                            H
                                                  H  O  O  H  H  H  H  H  H  C  H  C  H C  H  H  H  H  H  H  H  H
                                                                                  H
                                                              C
                                                        C
                                                           C
                                                                                          C
                                                                                       C
                                                                      C
                                                                   C
                                                                C
                                                                         C
                                                                                             C
                                                  C
                                                H
                                                                               C
                                                                                                C
                                                                                                      C
                                             cząsteczka glicerolu  H  C  O  O  H  C  H  H  H  H  C  H  C  H C  H  H  H  H  C  H  H  H  cząsteczki kwasów   tłuszczowych
                                                                                                         C
                                                                                                   C
                                                                                          H
                                                                                                   H
                                                                            H
                                                              H
                                                                                                      H
                                                                   H
                                                                                                H
                                                                                             H
                                                                      H
                                                                                                   H
                                                                                                         H
                                                                                       H
                                                           H
                                                                            H
                                                              H
                                                                H
                                                                                    H
                                                                                  H
                                                                         H
                                                                         C
                                                                               C
                                                                      C
                                                                                          C
                                                                                             C
                                                        C
                                                           C
                                                                   C
                                                                                       C
                                                                C
                                                                                                C
                                                                                                         C
                                                                                                      C
                                                                                             H
                                                                                                H
                                                                                       H
                                                                                          H
                                                                                    H
                                                                                                   H
                                                                H
                                                                      H
                                                                   H
                                                                                                      H
                                                                                                         H
                                                              H
                                                           H
                                                                         H
                                                                            H
                                                                            H
                                                        O
                                                           H
                                                                                          H
                                                                               H
                                                                                                H
                                                                                                         H
                                                                                                      H
                                                                                             H
                                                                                  H
                                                                                    H
                                                                         H
                                                                H
                                                                   H
                                                              H
                                                                      H
                                                                                       H
                                                                                                   H
                                                  C
                                                H
                                                                      C
                                                                                                   H
                                                              H
                                                                H
                                                                                                      H
                                                                                                         H
                                                           H
                                                  H  O  C  C  C  C  C  H  C  C  C  C  H C  C  C  C  C  C  C  C  H
                                                                                       H
                                                                                             H
                                                                                          H
                                                                            H
                                                                   H
                                                                         H
                                                                                                H
                                            2.2    Cząsteczka tłuszczu jest zbudowana z 4 innych cząsteczek: alkoholu
                                            o nazwie glicerol i 3 kwasów tłuszczowych – mogą one być takie same lub różnić
                                            się pod względem liczby atomów węgla w cząsteczce i połączeń między nimi.
                                            Ze względu na tę drugą cechę wyróżnia się kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy
                                            tłuszczowe nienasycone
                                       42
                                                                                                              07.12.2022   11:28:56
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   42
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   42                                                               07.12.2022   11:28:56
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49