Page 47 - biologia 7
P. 47

Woda, sole mineralne i witaminy

          Woda  jest  niezbędnym  składnikiem  naszej  diety,  umożliwiającym  przeżycie.  Znajduje  się  w  różnych  ilościach  we
          wszystkich spożywanych pokarmach. Jej zawartość w organizmie musi być stale kontrolowana, a braki – uzupełniane.
          Przy udziale wody zachodzą wszystkie reakcje chemiczne organizmu. Uczestniczy ona w transporcie substancji i utrzy-
          maniu stałej temperatury ciała. Ponadto wraz z wodą z organizmu są usuwane zbędne substancje (il. 2.4).




                               składnik cytoplazmy komórek                                         składnik płynu
                               i płynów pozakomórkowych                                            owodniowego,
                                                                                                   w którym rozwija
                                                                                                   się nowy organizm
                                                                                                   podczas ciąży









                                                                                          udział w utrzymaniu stałej
                                                          składnik moczu, z którym        temperatury ciała,
                     środowisko przebiegu                 są usuwane z organizmu          m.in. chłodzenie organizmu
                     wielu reakcji chemicznych            szkodliwe substancje            przez wydzielanie potu





          2.4    Znaczenie wody w organizmie człowieka

             Niezbędne do życia są także składniki mineralne – dostarczane z wodą i pożywieniem. Zarówno ich nadmiar,
          jak i brak wywołuje choroby.
             Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Razem ze skład-
          nikami mineralnymi regulują ich przebieg. Większość witamin nie może być wytworzona w naszym organizmie,
          dlatego muszą być dostarczone w gotowej postaci – w pożywieniu. Ich brak może doprowadzić do ciężkich schorzeń,
          zwanych awitaminozami. Więcej wiadomości o witaminach i składnikach mineralnych znajdziesz w temacie 2.2.





          W skrócie                                             Czy już umiesz? Sprawdź się!


               Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi           1   Wyjaśnij, jakie funkcje w organizmie pełnią białka,
              składników budulcowych, energetycznych                cukry i tłuszcze. Wymień pokarmy, które są ich
              i regulatorowych.                                     źródłem.
               Źródłem energii są węglowodany i tłuszcze.        2   Przygotuj krótkie wnioski z badania obecności
                                                                    węglowodanów i tłuszczów w produktach
               Materiałem budulcowym są przede wszystkim białka.
                                                                    spożywczych.
               Woda stanowi środowisko, w którym przebiegają
              wszystkie reakcje chemiczne w komórkach.           3  Dobierzcie się w pary lub nieduże grupy. Ułóżcie
                                                                    na cały dzień jadłospis, w którym każdy posiłek
               Witaminy i sole mineralne regulują procesy           będzie zawierał składniki pokarmowe ze wszystkich
              przebiegające w organizmie.                           wymienionych grup.

                                                                                   45



                                                                                                              06.12.2022   16:39:15
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   45                                                               06.12.2022   16:39:15
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   45
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52