Page 45 - biologia 7
P. 45
Przekonaj się
Wykrywanie tłuszczów w produktach spożywczych
Pytanie badawcze: W jakich produktach spożywczych występują
tłuszcze?
Hipoteza: Tłuszcze występują w nasionach lnu, słonecznika, dyni
i w orzechach.
Potrzebne materiały: siemię lniane, łuskane nasiona słonecznika, łuskane
pestki dyni, łuskane orzechy włoskie, niewielka ilość
oleju roślinnego (np. rzepakowego), 5 kartek z zeszytu,
łyżka do rozgniatania nasion.
Przebieg doświadczenia:
1 Próba kontrolna: Na 1 z kartek nanieś kroplę oleju.
2 Próba badawcza: Rozłóż na osobnych kartkach nasiona danego rodzaju.
W każdym przypadku zagnij kartkę tak, aby nasiona znalazły się wewnątrz
zagięcia. Rozgnieć nasiona przez kartkę, używając np. łyżki.
Wynik obserwacji: Opisz wygląd kartek z próby kontrolnej i porównaj go
z wyglądem kartki z próby badawczej.
Wniosek: Sformułuj go i zapisz w zeszycie.
Wyróżnia się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i tłuszcze pochodzenia roślinnego. Istotne jest, by w diecie czło-
wieka znalazły się tłuszcze pochodzenia roślinnego, gdyż organizm nie potrafi sam wyprodukować kwasów tłuszczów
nienasyconych. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, oprócz kwasów tłuszczowych nasyconych, zawierają duże ilości
cholesterolu. Cholesterol – w nadmiarze i w połączeniu z kwasami tłuszczowymi nasyconymi – jest szkodliwy dla
organizmu, gdyż prowadzi do wielu chorób układu krwionośnego.
Tłuszcze
zwierzęce roślinne
• zawierają w większości kwasy tłuszczowe nasycone • zawierają w większości kwasy tłuszczowe nienasycone
• w temperaturze pokojowej mają postać stałą • w temperaturze pokojowej mają postać płynną
• występowanie: smalec, masło, • występowanie: oleje z nasion rzepaku,
mięso, jaja, produkty mleczne słonecznika, kukurydzy, lnu, oliwa z oliwek
43
06.12.2022 16:39:12
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 43
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 43 06.12.2022 16:39:12