Page 43 - biologia 7
P. 43

Cukry – źródło energii

          Cukry (inaczej nazywane węglowodanami) dzielą się na cukry proste, dwucukry i wielocukry.

                                                       Węglowodany

                      cukry proste                         dwucukry                   wielocukry, czyli cukry złożone
          •  przykłady: glukoza, fruktoza     •  przykłady: sacharoza, laktoza    •  przykłady: skrobia, celuloza, glikogen
          •  budowa: cząsteczki cukrów prostych   •  budowa: składają się z 2 cząsteczek   budowa: są zbudowane z wielu
             najczęściej mają formę pojedynczych   cukru prostego                   cząsteczek cukru prostego
             pierścieni i zawierają od 3 do 6 atomów
             węgla (   )




                                                             O
                                                                                         O             O
                         glukoza                           sacharoza                skrobia jest materiałem zapasowym
          •  w tej postaci organizm wykorzystuje   sacharoza jest powszechnie       roślin, a celuloza to składnik ich ścian
             cukry (głównie glukozę) do uzyskiwania   wykorzystywana do słodzenia napojów   komórkowych, glikogen to materiał
             energii podczas oddychania tlenowego   i potraw                        zapasowy zwierząt
             w komórkach









                                              •  występowanie: trzcina cukrowa,   •  występowanie: ziemniaki,
          •  występowanie:                      buraki cukrowe
             owoce, miód                                                            ziarna zbóż


             Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Zalecane jest
          spożywanie węglowodanów złożonych, ponieważ podczas ich trawienia glu-     Ciekawe!
          koza jest uwalniana stopniowo. Dzięki temu krew jest w nią zaopatrywana
          przez dłuższy czas. Zostaje wówczas wyeliminowane niebezpieczeństwo zbyt
          gwałtownego wzrostu poziomu cukru w organizmie, do którego może dojść,
          gdy spożywamy pokarmy bogate w cukry proste. Z przewodu pokarmowego
          trafi ają one bowiem natychmiast do krwi i szybko ponownie pojawia się uczu-
          cie głodu. Zbyt duża ilość węglowodanów w pożywieniu – szczególnie cukrów
          prostych – powoduje, że są zamieniane w tłuszcze i gromadzone w tkance
          tłuszczowej. Jest to jedna z przyczyn tycia.                               Błonnik pęcznieje w przewodzie pokar-
             Duże ilości węglowodanów złożonych znajdziemy w ziemniakach i ziar-     mowym, a to zapewnia uczucie sytości.
          nach zbóż, np. pszenicy, ryżu, a także w produktach pochodnych, takich jak   Z tego powodu rośliny bogate w błonnik
          pieczywo czy płatki. Znaczne ilości cukrów złożonych i cukrów prostych są   są zalecane przy leczeniu otyłości. Pa-
          w warzywach i owocach. Pokarmy roślinne dostarczają cennego dla orga-      miętajmy jednak, że zbyt duża jego ilość
          nizmu  błonnika.  Stanowi  on  mieszaninę wielocukrów  budujących  ściany   w pożywieniu może spowodować stany
                                                                                     chorobowe różnych części przewodu
          komórkowe u roślin. W skład błonnika wchodzi m.in. celuloza. Nie ma ona    pokarmowego. Mogą wystąpić: wzdę-
          znaczenia odżywczego, gdyż nie jest trawiona przez człowieka. Jako składnik   cia, biegunki, niedożywienie, niedobór
          błonnika ułatwia przemieszczanie resztek pokarmowych w jelicie.            wapnia i innych pierwiastków.

                                                                                   41



                                                                                                              06.12.2022   16:39:09
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   41
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   41                                                               06.12.2022   16:39:09
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48