Page 48 - biologia 7
P. 48
2.2 Witaminy i sole mineralne
Podejmij temat
Czy wiesz, co może być przyczyną bole-
snych skurczów łydki?
W jaki sposób niedobór warzyw i owo-
ców w diecie wpływa na zdrowie?
Czym są witaminy?
Witaminy – związki organiczne Witaminy należą wprawdzie do składników pokarmowych, których orga-
niezbędne do prawidłowego przebiegu nizm potrzebuje w niewielkich ilościach, ale za to ich znaczenie jest bardzo
procesów życiowych. Organizm duże. Pełnią funkcję regulacyjną i są niezbędne do prawidłowego przebiegu
w większości nie umie ich wytworzyć procesów życiowych. Witaminy to związki organiczne, których organizm nie
samodzielnie; powinniśmy mu je
dostarczać w odpowiednich ilościach. potrafi wytworzyć sam, a te, które powstają w organizmie, są syntetyzowane
przez bakterie jelitowe, żyjące z nami w symbiozie. Zarówno niedobór wita-
min, jak i ich nadmiar może być szkodliwy.
Najlepszym źródłem witamin jest zróżnicowana dieta, bogata w świeże
warzywa i owoce (il. 2.5), z udziałem niektórych produktów mięsnych i zbożo-
wych. Witaminy mogą być także dostarczane organizmowi w preparatach wi-
taminowych – produktach leczniczych lub suplementach diety. Należy jednak
pamiętać, że tylko produkty lecznicze są dokładnie przebadane, a ich działanie
zostało naukowo sprawdzone. Suplementy diety nie podlegają tak rygorystycz-
nym badaniom. Zwykle zawierają mniejsze dawki witamin niż preparaty lecz-
Ciekawe!
nicze i dlatego są dopuszczone do stosowania jako uzupełnienie diety.
Termin witamina (od łac. vitae – życie)
wprowadził polski biochemik Kazimierz
Funk, który w 1913 r. wyizolował z otrąb
zbożowych pierwszą witaminę: B1. Funk
udowodnił, że brak niektórych witamin 2.5 Świeże soki owocowe i warzywne są źródłem witamin oraz związków
może wywołać choroby. mineralnych
46
06.12.2022 16:39:16
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 46 06.12.2022 16:39:16
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 46