Page 48 - biologia 7
P. 48

2.2      Witaminy i sole mineralne




        Podejmij temat






        Czy wiesz, co może być przyczyną bole-
        snych skurczów łydki?
        W jaki sposób niedobór warzyw i owo-
        ców w diecie wpływa na zdrowie?





                                            Czym są witaminy?
        Witaminy – związki organiczne       Witaminy należą wprawdzie do składników pokarmowych, których orga-
        niezbędne do prawidłowego przebiegu   nizm potrzebuje w niewielkich ilościach, ale za to ich znaczenie jest bardzo
        procesów życiowych. Organizm        duże. Pełnią funkcję regulacyjną i są niezbędne do prawidłowego przebiegu
        w większości nie umie ich wytworzyć   procesów życiowych. Witaminy to związki organiczne, których organizm nie
        samodzielnie; powinniśmy mu je
        dostarczać w odpowiednich ilościach.  potrafi wytworzyć sam, a te, które powstają w organizmie, są syntetyzowane
                                            przez bakterie jelitowe, żyjące z nami w symbiozie. Zarówno niedobór wita-
                                            min, jak i ich nadmiar może być szkodliwy.
                                               Najlepszym źródłem witamin jest zróżnicowana dieta, bogata w świeże
                                            warzywa i owoce (il. 2.5), z udziałem niektórych produktów mięsnych i zbożo-
                                            wych. Witaminy mogą być także dostarczane organizmowi w preparatach wi-
                                            taminowych – produktach leczniczych lub suplementach diety. Należy jednak
                                            pamiętać, że tylko produkty lecznicze są dokładnie przebadane, a ich działanie
                                            zostało naukowo sprawdzone. Suplementy diety nie podlegają tak rygorystycz-
                                            nym badaniom. Zwykle zawierają mniejsze dawki witamin niż preparaty lecz-
        Ciekawe!
                                            nicze i dlatego są dopuszczone do stosowania jako uzupełnienie diety.
















        Termin  witamina  (od  łac.  vitae  –  życie)
        wprowadził  polski biochemik Kazimierz
        Funk, który w 1913 r. wyizolował z otrąb
        zbożowych pierwszą witaminę: B1. Funk
        udowodnił,  że  brak  niektórych  witamin   2.5    Świeże soki owocowe i warzywne są źródłem witamin oraz związków
        może wywołać choroby.               mineralnych

                                       46



                                                                                                              06.12.2022   16:39:16
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   46                                                               06.12.2022   16:39:16
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   46
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53