Page 112 - biologia 8
P. 112

Przykładem  gatunków  współegzystujących  ze  sobą  na  jednym  obszarze
                                            mogą być roślinożercy eksploatujący różne części tej samej rośliny (np. ptaki
                                            i owady, których nisze zazębiają się poprzez zasiedlanie tych samych drzew).
                                            Jeśli nisze ekologiczne 2 gatunków pokrywają się, to między tymi gatunkami
                                            występują silne oddziaływania konkurencyjne.


                                            Tolerancja organizmu
                                            Wartości danego czynnika w środowisku, np. temperatury, zasolenia, wilgot-
                                            ności, nie są stałe. Mogą się zmieniać w pewnym przedziale wielkości. Wa-
                                            hania jego wartości mogą następować w ciągu doby, w rytmie dzień-noc lub
                                            w ciągu roku, np. ze względu na zmianę pór roku. Organizmy, aby przetrwać
                                            w danym środowisku, wykształciły w trakcie ewolucji różne cechy. Umożli-
                                            wiają im one przeżycie mimo zmian poziomu danego czynnika. Cechy ujaw-
                                            niające się w fenotypie są wynikiem zmian powstałych w genomie. Zdolność

        Tolerancja ekologiczna –            organizmu do życia w zmieniających się warunkach nazywamy tolerancją
        zdolność przystosowania się         ekologiczną.
        organizmu do określonych zmian         Każdy gatunek może dostosowywać się do zmian czynników środowiska,
        czynników środowiska, bez szkody    ale tylko w określonych granicach. Są one wyznaczone przez maksymalną
        dla życia i rozwoju.
                                            i minimalną wartość danego czynnika, czyli zakres tolerancji (il. 3.45).



                                                     wskaźnik kondycji organizmu





         liczba bakterii  minimum  optimum  maksimum    dolna                               górna




                                                                                            granica
                                                       granica
                                                       tolerancji                          tolerancji


                                                      minimum           optimum           maksimum
              10  20   30  40                                                                    wartość czynnika,
                        temperatura [C ]                              zakres tolerancji          np. temperatury
                                    o
        3.46    Wpływ temperatury na        3.45    Krzywa, która wyraża reakcje organizmu na zmiany czynnika ekologicznego,
        rozwój bakterii. W temperaturze     np. zasolenia, temperatury albo zawartości związków azotowych. Jest ona
        20–30°C rozwijają się one           wyznaczona 3 głównymi punktami: minimum, optimum i maksimum. Dwie skrajne
        najlepiej – jest ona określana jako   wartości wyznaczają: minimalną i maksymalną wartość danego czynnika,
        optymalna dla ich życia i rozwoju.   przy których dany gatunek może przeżyć
        Natomiast w temperaturze niższej
        niż 20°C i wyższej niż 30°C bakterie   Wartość czynnika, przy którym organizm najlepiej funkcjonuje i ma naj-
        roz wijają się gorzej albo giną     lepsze warunki do rozmnażania, to wartość optymalna. Środowisko ze
                                            wszystkimi warunkami zewnętrznymi występującymi w najkorzystniejszych
                                            wartościach to optimum ekologiczne (il. 3.46). Przekroczenie wartości mi-
                                            nimalnej lub maksymalnej oznacza śmierć dla organizmu.

                                       110
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117