Page 191 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 191

Przepis na ogórki kiszone z liściem dębu

          Do  kiszenia  ogórków  używa  się  soli  kuchennej.  Optymalny  poziom  soli
          w ogórkach zapewnia solanka o stężeniu od 6% do 8%. Wybór stężenia roz-
          tworu zależy od ułożenia ogórków. Jeśli ogórki są ściśle ułożone, potrzeba
          mniej solanki, jednak musi ona mieć wyższe stężenie soli. Do kiszenia ogór-
          ków używa się też: kopru, chrzanu, czosnku, liści – dębu, czerwonej porzeczki
          lub malin.




            Przykład 44.
            Chcemy zakisić 1 kg ogórków, bardzo ściśle ułożonych w słoikach. Potrzebujemy 2000 g solanki. Oblicz, ile cm
                                                                                                                 3
            wody i ile g soli kuchennej zużyjemy do jej przygotowania. Załóż, że sól kuchenna zawiera wyłącznie chlorek sodu.


            Etap                             Rozwiązanie

            1.  Wypisz dane i szukane.       Dane:                       Szukane:
                                             m  = 2000 g                 m  = ?
                                                                           s
                                              r
                                             C  = 8%  p                  V  = ?
                                                                           w
            2.  Zamień jednostki, jeśli      Wszystkie jednostki są zgodne.
              to konieczne.

            3.  Podaj wzory niezbędne        Aby obliczyć masę substancji, należy przekształcić wzór na stężenie procen-
              do obliczeń.                   towe:  C  =  m  ∙ 100%
                                                           s
                                                     p
                                                            m
                                                             r
                                             Po przekształceniu otrzymujemy:  m  =   m  ∙ C p
                                                                                     r
                                                                               s    100%
                                             Aby obliczyć masę wody, należy skorzystać ze wzoru:
                                             m  = m  – m s
                                                    r
                                              w
                                             Przekształćmy wzór na gęstość celem wyznaczenia objętości wody:
                                             d  =  m w
                                              w   V w
                                             Po przekształceniu otrzymujemy:  V  =   m w
                                                                               w   d w
            4. Przystąp do obliczania.       Obliczamy masę substancji:   m  =   2000 g ∙ 8%        m  = 160 g
                                                                           s     100%              s
                                             Obliczamy masę wody:        m  = 2000 g – 160 g     m  = 1840 g
                                                                           w
                                                                                                   w
                                                                               1840 g
                                             Obliczamy objętość wody:    V  =     g
                                                                           w   1
                                                                                 cm 3
                                             V  = 1840 cm 3
                                              w
            5.  Napisz odpowiedź.            Odpowiedź: Do sporządzenia 2000 g solanki potrzebujemy 160 g soli
                                                                3
                                             kuchennej i 1840 cm  wody.



                                                                                   189
   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196