Page 193 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 193
W skrócie
Rozpuszczalność substancji – maksymalna liczba gramów substancji, jaka jest w stanie rozpuścić się w 100 g
rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod danym ciśnieniem, tworząc roztwór nasycony.
Rozpuszczalność dla substancji stałych można odczytać z wykresu rozpuszczalności.
Stężenie procentowe roztworu określa masę (wyrażoną w gramach) substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
i wyrażone jest wzorem: C = m ∙ 100%
s
m
p
r
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Przeczytaj przepis i oblicz stężenie procentowe roztworu.
Przepis na ogórki kiszone bez przypraw
Do ogórków kiszonych trzeba sporządzić zalewę, czyli osoloną wodę. Do garnka z 5 litrami wody należy wsypać
9 łyżeczek soli (1 łyżeczka soli kuchennej waży około 6 g). Tak przygotowaną mieszaninę zagotować i tym wrzątkiem
zalać ogórki w słoikach. Słoiki zakręcić od razu po wlaniu do nich zalewy i odstawić na bok. Gdy woda w słoiku zrobi
się mętna, to znak, że słoiki można znosić do piwnicy.
2 Przeczytaj przepis i oblicz stężenie procentowe roztworu.
Przepis na ogórki kiszone z przyprawami
Do ogórków kiszonych należy sporządzić zalewę, czyli osoloną wodę. Na 1 kg ogórków potrzebujemy 2 litrów
wody, którą należy zagotować z 5 łyżeczkami soli kuchennej (1 łyżeczka soli kuchennej waży około 6 g). Następnie
zabieramy się do przygotowania ogórków. Do słoja wkładamy ogórki. Układamy je dość ciasno. Dokładamy do nich
4 gałązki kopru i 8 ząbków czosnku. Można też dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie
zalewamy całość przygotowaną wcześniej gorącą zalewą z wody z solą. Zakręcamy i odstawiamy słój do góry
nogami, żeby się zawekował.
3 Przeczytaj przepis i oblicz stężenie procentowe syropu (roztworu cukru w wodzie), który posłuży do przygotowania
kompotu.
Przepis na kompot agrestowy
Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki: 2 kg agrestu, 80 dag cukru, 6 szklanek wody
(1 szklanka wody to około 250 ml). Z wody i cukru ugotuj syrop, ostudź. Agrest oczyść i opłucz, nakłuj wykałaczką
i układaj w słoikach bardzo ściśle. Zalej zimną zalewą ponad wysokość owoców. Słoiki pasteryzuj przez około
10 minut, wyjmij je i ustaw do góry dnem do wystygnięcia.
4 Przeczytaj przepis i odpowiedz na pytanie: Roztwór o jakim stężeniu procentowym powstał po zmieszaniu
składników zalewy?
Przepis na śliwki w occie
Do jego przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki: 1 kg śliwek węgierek, 1 szklanka octu
10-procentowego, 1 szklanka wody, 2 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego.
Zaczynamy od zalewy, którą stanowi woda z octem. Opłukane śliwki kroimy i wyjmujemy z nich pestki. Układamy
w słoiczkach i zasypujemy cukrem i cynamonem. Dodajemy zalewę, zakręcamy słoiczki i wstawiamy do zimnego
piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 120 stopni i włączamy piekarnik na 12 minut. Potem słoiki ze śliwkami
pozostawiamy do ostygnięcia.
191