Page 64 - 881414_FIZYKA_podrecznik_kl_8_PP_fiipbook
P. 64

Czy tylko woda zmienia stan skupienia?
                                            Inne substancje występujące w przyrodzie, podobnie jak woda, również mogą
                                            istnieć  w  trzech  stanach  skupienia  i,  w  zależności  od  warunków  zewnętrz-
                                            nych, między innymi temperatury, zmieniać swój stan skupienia. Np. azot,

        Wrzenie to gwałtowne parowanie      często wykorzystywany w doświadczeniach pokazowych, wrze w tempera-
        cieczy w całej objętości. Zachodzi   turze – 195,8°C (il. 3.7 A.), poniżej tej temperatury jest cieczą (ciekły azot, il.
        w ściśle określonej temperaturze,   3.7 B.), a w normalnych warunkach gazem – składnikiem powietrza, którym
        zależnej od ciśnienia nad cieczą    oddychamy. Żelazo, z którym stykasz się na co dzień, jest ciałem stałym, ale
        (więcej o ciśnieniu dowiesz się później).   w hutach może być cieczą po stopieniu w temperaturze 1535°C. Z kolei rtęć,
        Podczas wrzenia pęcherzyki pary
        powstają w całej objętości cieczy.  wykorzystywana w termometrach laboratoryjnych, w temperaturze pokojo-
                                            wej jest cieczą, a krzepnie – staje się ciałem stałym – w temperaturze –39°C.
                                            Topnienie i krzepnięcie zachodzą w tej samej, stałej i charaktery-
                                            stycznej  dla  każdej  substancji,  temperaturze.  Powyżej  temperatury
                                            5000°C prawie wszystkie substancje są w stanie gazowym.























                                             A.                                   B.

                                            3.7  A. Azot w temperaturze wrzenia, B. Pojemnik z ciekłym azotem


                                            Co się dzieje z objętością ciała przy zmianie stanu skupienia?
                                            Zapewne słyszałeś, że rury wodociągowe lub szklane naczynia z wodą mogą
        Większość substancji zmniejsza      pękać na mrozie. Dzieje się tak, ponieważ woda, zamarzając (krzepnąc), zwięk-
        swoją objętość podczas krzepnięcia,   sza swoją objętość. Możesz się o tym przekonać, wykonując w domu proste
        a zwiększa ją  podczas topnienia.   doświadczenie. Wlej do małej plastikowej butelki lub do kubka wodę, zaznacz
                                            mazakiem jej poziom i schowaj naczynie na kilka godzin do zamrażarki. Po
                                            wyjęciu naczynia zobaczysz, że objętość lodu jest większa od objętości
                                            wody.  Spróbuj  również  zaobserwować,  jak  zmienia  się  powierzchnia  roz-
                                            topionej stearyny, gdy zgaśnie świeczka. Zauważysz na pewno, że widoczne
        Ciekawe!
                                            jest wgłębienie – objętość stearyny po zakrzepnięciu maleje. Tak jak
        Z 1 dm  wody, która całkowicie przecho-
             3
        dzi w stan gazowy w otwartym naczyniu,   stearyna zachowuje się większość substancji, a woda jest wyjątkiem. Zmiany
        można  uzyskać  ponad  1700  dm   pary   objętości podczas topnienia i krzepnięcia są niewielkie. Inaczej jest podczas
                                  3
        wodnej.                             parowania – objętość substancji zwiększa się wielokrotnie.

                                       62
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69