Page 32 - 881232_OTO_JA_KL_3_PODR_CZ-2_HUMA
P. 32

– Co?! Jak to?! – pyta zaskoczony Sebastian. – Przecież dopiero co zostały

             unieszkodliwione stare bakterie.
                 – Ale teraz są to bardzo szczególne bakterie – wyjaśnia pan Kowalski. – To

             bakterie kwasu mlekowego. Do tego dodaje się jeszcze substancję czynną zwaną

             podpuszczką. Oba te składniki sprawiają, że mleko ścina się, to znaczy gęstnieje.
             (...) Potem w prasach odciska się serwatkę i powstaje ser.

                 – I on ma już dziury? – dziwi się Elka.
                 – Nie, dziury powstają później – odpowiada ich przewodnik. – Najpierw takie

             odciśnięte sery wkłada się do solanki, żeby nasiąkły roztworem soli i były dłużej

             trwałe oraz żeby miały lepszy smak. I dopiero potem przenosi się je do dojrze-
             walni. I tam właśnie teraz pójdziemy. (...)

                 – Uwaga, detektywi! – mówi szeptem, unosząc w górę palec wskazujący. –

             Tutaj jest miejsce przestępstwa. Tu powstają dziury w serze.
                 Wszyscy rozglądają się zdziwieni. Ale oprócz serów niczego tu nie ma!

                 – Niestety, przestępcy są tak mali, że nie widać ich gołym okiem – dodaje już

             normalnym głosem pan Kowalski i uśmiecha się. – To bakterie kwasu mlekowe-
             go, o których już wam mówiłem. Podczas dojrzewania sera bakterie te dalej pra-

             cują. Powstaje przy tym gaz, dwutlenek węgla. Ten gaz występuje w postaci pę-
             cherzyków, które przez masę serową i skórkę nie mogą wydostać się na zewnątrz,

             pozostają w środku i w ten sposób w serze tworzą się dziury. I tak oto złapaliśmy

             złoczyńcę na gorącym uczynku. Mam nadzieję, że nasza mała wycieczka po miej-
             scu przestępstwa wam się podobała.

                                             Petra Maria Schmitt, Christian Dreller, Skąd się biorą dziury w serze?
                                             Historyjki dla ciekawskich dzieci, tłumaczyła Mirosława Sobolewska,
                                                                    Prószyński i S-ka, Warszawa 2013, s. 90–95









              1.  W kogo wcielają się często uczniowie w klasie Jeży i co wtedy robią?
              2.  Czym się zajmowały dzieci, zanim wyruszyły na wycieczkę detektywistyczną? Jakie informacje
                  udało im się zgromadzić?

              3.  Opisz, jak przebiegała wycieczka po mleczarni.
              4.  Kiedy i w jakiej sytuacji dzieci dowiedziały się, skąd się biorą dziury w serze?
              5.  Wymyśl kilka pytań, które mogą być okazją do ciekawych detektywistycznych poszukiwań.


          30
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37