Page 75 - biologia 7
P. 75
Trawienie to rozkład złożonych związków chemicznych zawartych w pokarmie na prostsze związki chemiczne, które
mogą być wchłonięte do krwi, by trafi ć do komórek ciała. Trawienie odbywa się z udziałem enzymów trawiennych
w określonych odcinkach przewodu pokarmowego.
Enzymy Miejsce
Substrat i produkt trawienia
trawienne trawienia
amylaza ślinowa jama ustna cukier złożony (skrobia) —> dwucukry, mniejsze cząstki cukrów złożonych
pepsyna żołądek białka —> mniejsze cząstki białek
trypsyna dwunastnica białka —> aminokwasy, mniejsze cząstki białek
amylaza trzustkowa dwunastnica cukry złożone —> dwucukry
lipaza dwunastnica tłuszcze —> glicerol, kwasy tłuszczowe
enzymy soku jelitowego dalsze odcinki jelita dwucukry —> cukry proste
cienkiego białka —> aminokwasy
Zdrowe odżywianie się polega na stosowaniu diety zrównoważonej, której zasady są opisane w piramidzie zdrowego
żywienia i stylu życia.
w każdym posiłku
spożywanie 1 porcja warzyw ograniczanie
5 posiłków dziennie spożycia mięsa
lub owoców
Zdrowe odżywianie
utrzymywanie
unikanie żywności codzienna prawidłowej masy
przetworzonej aktywność fi zyczna (właściwy indeks
masy ciała BMI)
W profi laktyce chorób układu pokarmowego oprócz prowadzenia zdrowego stylu życia ważna jest higiena żywności
i żywienia. Żywność musi być przechowywana w odpowiednich warunkach. Ta niewłaściwie przechowywana lub
zepsuta (np. ze śladami pleśni) powinna zostać wyrzucona. Przed spożyciem warzyw i owoców należy je umyć, a jaja
sparzyć wrzątkiem. Przed posiłkami i ich przygotowywaniem trzeba myć ręce.
73
06.12.2022 16:40:05
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 73 06.12.2022 16:40:05
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 73