Page 75 - biologia 7
P. 75

Trawienie to rozkład złożonych związków chemicznych zawartych w pokarmie na prostsze związki chemiczne, które
              mogą być wchłonięte do krwi, by trafi ć do komórek ciała. Trawienie odbywa się z udziałem enzymów trawiennych
              w określonych odcinkach przewodu pokarmowego.



                 Enzymy              Miejsce
                                                                       Substrat i produkt trawienia
               trawienne             trawienia
           amylaza ślinowa      jama ustna           cukier złożony (skrobia) —>   dwucukry, mniejsze cząstki cukrów złożonych

           pepsyna              żołądek              białka —>   mniejsze cząstki białek

           trypsyna             dwunastnica          białka —>   aminokwasy, mniejsze cząstki białek


           amylaza trzustkowa   dwunastnica          cukry złożone —>   dwucukry

           lipaza               dwunastnica          tłuszcze —>   glicerol, kwasy tłuszczowe

           enzymy soku jelitowego  dalsze odcinki jelita   dwucukry —>   cukry proste
                                cienkiego            białka —>   aminokwasy



              Zdrowe odżywianie się polega na stosowaniu diety zrównoważonej, której zasady są opisane w piramidzie zdrowego
              żywienia i stylu życia.




                                                            w każdym posiłku
                          spożywanie                         1 porcja warzyw                      ograniczanie
                       5 posiłków dziennie                                                       spożycia mięsa
                                                              lub owoców









                                                       Zdrowe odżywianie








                                                                                                  utrzymywanie
                       unikanie żywności                       codzienna                        prawidłowej masy
                         przetworzonej                     aktywność fi zyczna                   (właściwy indeks
                                                                                                 masy ciała BMI)



               W profi laktyce chorób układu pokarmowego oprócz prowadzenia zdrowego stylu życia ważna jest higiena żywności
              i żywienia. Żywność musi być przechowywana w odpowiednich warunkach. Ta niewłaściwie przechowywana lub
              zepsuta (np. ze śladami pleśni) powinna zostać wyrzucona. Przed spożyciem warzyw i owoców należy je umyć, a jaja
              sparzyć wrzątkiem. Przed posiłkami i ich przygotowywaniem trzeba myć ręce.

                                                                                   73



                                                                                                              06.12.2022   16:40:05
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   73                                                               06.12.2022   16:40:05
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   73
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80