Page 76 - biologia 7
P. 76

Profi laktyka chorób układu pokarmowego: właściwa zrównoważona dieta, unikanie stresu, niepalenie papierosów,
            regularne i dokładne mycie zębów z użyciem odpowiednich past, mycie produktów żywnościowych przed
            spożyciem, korzystanie z zakładów fryzjerskich i kosmetycznych, gdzie narzędzia są sterylizowane, regularne
            badania kontrolne, bezpieczne zachowania seksualne, szczepienia ochronne (WZW A, WZW B).








              próchnica
              •   zęby










              WZW
              •   wątroba
                                                                                     choroba wrzodowa
                                                                                     •   żołądek
                                                                                     •   dwunastnica


                                                                                     rak jelita grubego
                                                                                     •   jelito grube








        Czy już umiesz? Sprawdź się!

         1   Wymień elementy układu pokarmowego. Następnie określ związek ich budowy z pełnioną funkcją.

         2   Wymień składniki pokarmowe i przedstaw ich podział.
         3   Znając budowę składników pokarmowych, zaprezentuj na prostym schemacie, jak są trawione białka, tłuszcze
            i węglowodany.
         4   Zastanów się, dlaczego organizm produkuje ślinę. Uwzględnij jej rolę w przyjmowaniu i trawieniu pokarmów, a także
            wpływ na zdrowie zębów.

         5   Scharakteryzuj 3 witaminy rozpuszczalne w wodzie i 3 witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Uwzględnij ich źródła
            i działanie w organizmie.

          6  Wytłumacz, jaki związek zachodzi między dietą a chorobami zębów (np. próchnicą).
         7   Wyjaśnij, w jaki sposób aktywność fi zyczna i zróżnicowana dieta mogą się przyczynić do obniżenia ryzyka
            wystąpienia niektórych chorób.
         8   Jakie są zasady zdrowego odżywiania? Omów je, opierając się na piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia.

         9   Podaj przykłady 2 chorób układu pokarmowego i wymień zasady ich profi laktyki.

                                       74



                                                                                                              06.12.2022   16:40:06
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   74                                                               06.12.2022   16:40:06
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   74
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81