Page 76 - biologia 7
P. 76
Profi laktyka chorób układu pokarmowego: właściwa zrównoważona dieta, unikanie stresu, niepalenie papierosów,
regularne i dokładne mycie zębów z użyciem odpowiednich past, mycie produktów żywnościowych przed
spożyciem, korzystanie z zakładów fryzjerskich i kosmetycznych, gdzie narzędzia są sterylizowane, regularne
badania kontrolne, bezpieczne zachowania seksualne, szczepienia ochronne (WZW A, WZW B).
próchnica
• zęby
WZW
• wątroba
choroba wrzodowa
• żołądek
• dwunastnica
rak jelita grubego
• jelito grube
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Wymień elementy układu pokarmowego. Następnie określ związek ich budowy z pełnioną funkcją.
2 Wymień składniki pokarmowe i przedstaw ich podział.
3 Znając budowę składników pokarmowych, zaprezentuj na prostym schemacie, jak są trawione białka, tłuszcze
i węglowodany.
4 Zastanów się, dlaczego organizm produkuje ślinę. Uwzględnij jej rolę w przyjmowaniu i trawieniu pokarmów, a także
wpływ na zdrowie zębów.
5 Scharakteryzuj 3 witaminy rozpuszczalne w wodzie i 3 witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Uwzględnij ich źródła
i działanie w organizmie.
6 Wytłumacz, jaki związek zachodzi między dietą a chorobami zębów (np. próchnicą).
7 Wyjaśnij, w jaki sposób aktywność fi zyczna i zróżnicowana dieta mogą się przyczynić do obniżenia ryzyka
wystąpienia niektórych chorób.
8 Jakie są zasady zdrowego odżywiania? Omów je, opierając się na piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia.
9 Podaj przykłady 2 chorób układu pokarmowego i wymień zasady ich profi laktyki.
74
06.12.2022 16:40:06
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 74 06.12.2022 16:40:06
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 74