Page 73 - biologia 7
P. 73

Podsumowanie działu 2




               Ważne pojęcia



                    składniki pokarmowe          węglowodany (cukry)          błonnik          białka          tłuszcze          witaminy
            sole mineralne          makroelementy          mikroelementy          woda          układ pokarmowy          przewód pokarmowy
                     zęby          próchnica          gruczoły          trawienie          enzymy trawienne          dieta zrównoważona
                                piramida zdrowego żywienia i stylu życia          indeks masy ciała (BMI)
                    zapotrzebowanie energetyczne organizmu          nadwaga          otyłość          bulimia          anoreksja
                     zatrucia pokarmowe          wirusowe zapalenia wątroby typu A (WZW A), B (WZW B), C (WZW C)
                                choroba wrzodowa          zespół jelita drażliwego          rak jelita grubego
                    profi laktyka chorób układu pokarmowego          higiena żywienia i żywności          zdrowy styl życia



               Wraz z pożywieniem do organizmu dostarczamy składniki pokarmowe, które są niezbędne do jego prawidłowego
              funkcjonowania. Są nimi: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, sole mineralne i woda.



                                       węglowodany (cukry)                         •  cukry proste, np. glukoza, fruktoza
                                       •  główne źródło energii                    •  dwucukry, np. sacharoza, laktoza
                                                                                   •  wielocukry, np. skrobia, celuloza,
                                       •  materiał zapasowy
                                                                                      glikogen, błonnik

                                       tłuszcze                                    •  nienasycone (roślinne), np. olej, oliwa
                                       •  materiał zapasowy                        •  nasycone (zwierzęce), np. masło,
                            związki organiczne  witaminy                           •  rozpuszczalne w wodzie,
                                       •  źródło energii
                                                                                     smalec
                                       •  składnik błon komórkowych


                                                                                     np. B , B  i C
                                       •  niezbędne do prawidłowego przebiegu
                                                                                         6
                                                                                            12
              Składniki pokarmowe      białka                                      •  zwierzęce (pełnowartościowe) –
                                                                                   •  rozpuszczalne w tłuszczach
                                         procesów życiowych
                                                                                     A, D, E i K
                                                                                     dostarczają wszystkich
                                       •  materiał budulcowy (np. kolagen, keratyna)
                                                                                     aminokwasów egzogennych
                                       •  funkcje transportowe (np. hemoglobina)
                                                                                   •  roślinne (niepełnowartościowe) –
                                         i regulacyjne
                                                                                     nie zawierają wszystkich
                                                                                     aminokwasów egzogennych
                                       woda
                                       •  niezbędna do zachodzenia wszystkich
                            związki nieorganiczne  •  ważna w transporcie substancji i dla   •  makroelementy (zapotrzebowanie
                                         reakcji chemicznych organizmu
                                         utrzymania stałej temperatury ciała



                                       sole mineralne
                                                                                     > 100 mg), np. wapń (Ca), magnez (Mg)
                                       •  składniki komórek i płynów ustrojowych
                                                                                   •  mikroelementy (zapotrzebowanie
                                       •  funkcje budulcowe i regulacyjne
                                                                                     < 100 mg), np. żelazo (Fe), miedź (Cu)
                                                                                   71



                                                                                                              06.12.2022   16:40:05
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   71                                                               06.12.2022   16:40:05
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   71
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78