Page 176 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 176

Doświadczenie 31.

        Sporządzanie roztworu nasyconego soli kuchennej
                                                                                       sól kuchenna
        Sprzęt:         probówka, łapa do probówki, łyżeczka,
                      pipeta Pasteura z podziałką, drewniany
                      patyczek

        Odczynniki:   woda, sól kuchenna
        Wykonanie:
                                               1
        •  Do probówki wlej wodę (maksymalnie do   wysokości
                                               4
           naczynia).
        •  Małymi porcjami wprowadzaj sól kuchenną.
           Po każdej porcji soli zawartość naczynia wymieszaj
           patyczkiem.
        •  Czynność powtarzaj, ale do momentu, gdy część soli
           pozostanie nierozpuszczona.                            woda


        Obserwacje:   W trakcie dodawania soli kuchennej kryształy zanikają. Po użyciu większej ilości substancji stałej część jej
                      nie zanika, pomimo mieszania, tylko opada na dno. Przez całe doświadczenie ciecz jest bezbarwna.

        Wnioski:      Sól kuchenna bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Po dodaniu pierwszej porcji soli kuchennej powstałą
                      ciecz nazywamy roztworem nienasyconym. Roztwór nasycony otrzymamy, gdy po rozpuszczeniu kilku
                      porcji soli w wodzie część soli już więcej się nie rozpuszcza.




                                               Określanie rodzaju roztworu w każdym z przypadków zależy od ilości
                                            rozpuszczonej substancji. Substancję, której będzie większa ilość w roztworze,
                                            nazywamy rozpuszczalnikiem. Często jest to woda, choć czasami są to inne
                                            substancje. Dla przykładu – nie wszystkie farby rozpuszczają się w wodzie,
                                            służą do tego specjalne rozpuszczalniki.


                                            Podział mieszanin ze względu na ilość substancji rozpuszczonej
        Ciekawe!
        Miód jest przykładem roztworu przesy-
        conego, czyli układu, w którym stężenie                           Mieszaniny
        cukrów w wodzie jest większe od stęże-
        nia roztworu nasyconego cukrów w wo-
        dzie w danych warunkach.


                                                      roztwór nasycony                   roztwór nienasycony






                                                 roztwór, w którym w określonych       roztwór, w którym możemy
                                                  warunkach nie jesteśmy już           rozpuszczać kolejne porcje
                                               w stanie rozpuścić więcej substancji           substancji



                                       174
   171   172   173   174   175   176   177   178   179   180   181