Page 200 - chemia_k8
P. 200

Podział mieszanin ze względu na ilość substancji rozpuszczonej



                                                                                       roztwór, w którym w określonych
                                                                                          warunkach nie jesteśmy
                                                      roztwór nasycony
                                                                                        już w stanie rozpuścić więcej
                                                                                               substancji


                  Mieszaniny



                                                                                         roztwór, w którym możemy
                                                     roztwór nienasycony                rozpuszczać kolejne porcje
                                                                                               substancji


        Rozpuszczalność  substancji  (R)  −  maksymalna  liczba  gramów  substancji,  jaka  jest  się  w  stanie  rozpuścić
        w 100 gramach rozpuszczalnika (np. wody) w danej temperaturze i pod danym ciśnieniem, tworząc roztwór nasycony.

        Szybkość rozpuszczania się ciał stałych w wodzie zależy od temperatury, mieszania i rozdrobnienia.

        Stężenie procentowe określa masę (wyrażoną w gramach) substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu. Jest wyra-
        żone wzorem:
                                            m  · 100%              m – masa substancji
                                    C =       s  m r               m – masa roztworu
                                                                    s
                                      p
                                                                    r
        Zadania

         1   Narysuj wzór elektronowy oraz wzór strukturalny cząsteczki wody. Oblicz różnicę elektroujemności i oceń
            spodziewane wiązanie chemiczne. Następnie podaj cztery przykłady substancji, które słabo rozpuszczają się
            w wodzie, oraz cztery przykłady substancji, które w wodzie rozpuszczają się dobrze.
         2   Podaj po dwa przykłady roztworów właściwych, zawiesin i koloidów. Opisz ich skład.


         3   Masz do dyspozycji wodę, sacharozę, drucik cynowy, łyżki, łapy do probówek i dwie probówki. Zaproponuj schemat
            doświadczenia, którego celem będzie zbadanie rozpuszczalności substancji prostej i substancji złożonej w wodzie.
            Następnie zapisz obserwacje i wyciągnij wnioski.


         4   Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie określenie czynników wpływających na szybkość rozpuszczania
            się azotanu(V) potasu (soli do peklowania mięsa) w wodzie. Podaj niezbędny sprzęt, odczynniki, narysuj schemat.
            Następnie zaproponuj obserwacje i wyciągnij wnioski.


         5   Wyjaśnij, jak rozumiesz pojęcie „rozpuszczalność”. Następnie, korzystając z krzywych rozpuszczalności, sprawdź, ile
            gramów chlorku sodu i jodku potasu rozpuści się w 100 g wody o temperaturze 20°C.

         6   Korzystając z krzywych rozpuszczalności, sprawdź i oblicz, ile gramów chlorku potasu rozpuści się w 200 g wody
            o temperaturze 30°C. Oblicz stężenie procentowe tak przygotowanego roztworu.

         7   Korzystając z krzywych rozpuszczalności i tabeli gęstości wybranych substancji, sprawdź, czy próbka soli kuchennej
                                   3
            zajmująca objętość 37 cm  całkowicie rozpuści się w 100 g wody w temperaturze 70°C. Załóż, że produkt spożywczy,
            nazywany solą kuchenną, składa się wyłącznie z jednej substancji.

                                      198



                                                                                                              10.06.2021   11:52:45
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   198                                                          10.06.2021   11:52:45
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   198
   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205