Page 200 - chemia_k8
P. 200
Podział mieszanin ze względu na ilość substancji rozpuszczonej
roztwór, w którym w określonych
warunkach nie jesteśmy
roztwór nasycony
już w stanie rozpuścić więcej
substancji
Mieszaniny
roztwór, w którym możemy
roztwór nienasycony rozpuszczać kolejne porcje
substancji
Rozpuszczalność substancji (R) − maksymalna liczba gramów substancji, jaka jest się w stanie rozpuścić
w 100 gramach rozpuszczalnika (np. wody) w danej temperaturze i pod danym ciśnieniem, tworząc roztwór nasycony.
Szybkość rozpuszczania się ciał stałych w wodzie zależy od temperatury, mieszania i rozdrobnienia.
Stężenie procentowe określa masę (wyrażoną w gramach) substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu. Jest wyra-
żone wzorem:
m · 100% m – masa substancji
C = s m r m – masa roztworu
s
p
r
Zadania
1 Narysuj wzór elektronowy oraz wzór strukturalny cząsteczki wody. Oblicz różnicę elektroujemności i oceń
spodziewane wiązanie chemiczne. Następnie podaj cztery przykłady substancji, które słabo rozpuszczają się
w wodzie, oraz cztery przykłady substancji, które w wodzie rozpuszczają się dobrze.
2 Podaj po dwa przykłady roztworów właściwych, zawiesin i koloidów. Opisz ich skład.
3 Masz do dyspozycji wodę, sacharozę, drucik cynowy, łyżki, łapy do probówek i dwie probówki. Zaproponuj schemat
doświadczenia, którego celem będzie zbadanie rozpuszczalności substancji prostej i substancji złożonej w wodzie.
Następnie zapisz obserwacje i wyciągnij wnioski.
4 Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie określenie czynników wpływających na szybkość rozpuszczania
się azotanu(V) potasu (soli do peklowania mięsa) w wodzie. Podaj niezbędny sprzęt, odczynniki, narysuj schemat.
Następnie zaproponuj obserwacje i wyciągnij wnioski.
5 Wyjaśnij, jak rozumiesz pojęcie „rozpuszczalność”. Następnie, korzystając z krzywych rozpuszczalności, sprawdź, ile
gramów chlorku sodu i jodku potasu rozpuści się w 100 g wody o temperaturze 20°C.
6 Korzystając z krzywych rozpuszczalności, sprawdź i oblicz, ile gramów chlorku potasu rozpuści się w 200 g wody
o temperaturze 30°C. Oblicz stężenie procentowe tak przygotowanego roztworu.
7 Korzystając z krzywych rozpuszczalności i tabeli gęstości wybranych substancji, sprawdź, czy próbka soli kuchennej
3
zajmująca objętość 37 cm całkowicie rozpuści się w 100 g wody w temperaturze 70°C. Załóż, że produkt spożywczy,
nazywany solą kuchenną, składa się wyłącznie z jednej substancji.
198
10.06.2021 11:52:45
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 198 10.06.2021 11:52:45
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 198