Page 110 - geografia 7
P. 110
Chów zwierząt
W Polsce, podobnie jak w wielu państwach Europy, dobrze rozwinięty jest chów trzody chlewnej, bydła i drobiu.
Mniejsze znaczenie w naszym kraju ma chów owiec i koni.
Chów trzody chlewnej, czyli świń, ze względu na tradycje kulinarne ma w Polsce podstawowe znaczenie.
Jest możliwy w całym kraju, ale największa koncentracja występuje w południowej Wielkopolsce (il. 3.15). Ze świń
oprócz mięsa pozyskuje się także skóry na ubrania, paski czy buty oraz kości na żelatynę. Pogłowie, czyli liczba
osobników, zmniejsza się, co wynika ze spadku opłacalności produkcji (ze względu na wzrost cen paszy i zmniejszenie
spożycia mięsa). W 2020 r. wynosiło ono ok. 11 mln sztuk.
Drób to przede wszystkim kury, kaczki, gęsi i indyki. Z tych zwierząt pozyskuje się mięso, jaja (głównie kurze)
i pierze. Przyrost mięsa jest najszybszy u kur. Cykl chowu kur jest krótki. Kurze fermy drobiowe są rozmieszczone
w Polsce dość równomiernie. Lokalizuje się je często w pobliżu wielkich aglomeracji miejskich, które stanowią duże
rynki zbytu (il. 3.15).
Chów bydła, czyli krów, prowadzi się w dwóch podstawowych kierunkach – mlecznym i mięsnym. Regiony
o największej liczbie bydła na hektar użytków rolnych to Nizina Podlaska i północna część Niziny Mazowieckiej. Tam
też koncentruje się produkcja mleka (il. 3.15).
Konie przez wiele lat były wykorzystywane jako zwierzęta pociągowe. Wraz ze zwiększaniem udziału maszyn w pra-
cach polowych pogłowie tych zwierząt malało. Obecnie jest ok. trzykrotnie mniejsze niż 30 lat temu. Konie służą teraz
głównie do celów rekreacyjnych i sportowych. Polskie stadniny są znane na całym świecie, np. stadniny w Janowie
Podlaskim, Walewicach czy Widzowie.
Znacznie zmalało także pogłowie owiec. Było to spowodowane pojawieniem się silnej konkurencji zagranicznych
dostawców wełny i mięsa. Mleko owcze wykorzystuje się do produkcji regionalnych serów, takich jak oscypek i bundz.
Produkty te są wytwarzane na Podhalu i w Beskidach – głównych obszarach wypasu owiec.
16° 20° 24°
M o r z e B a ł t y c k i e Gdańsk R O S J A L I T W A
0 100 200 km
(obwód
kaliningradzki)
54° 54°
Olsztyn
Y Ś
Szczecin U
C Białystok R
Gorzów Bydgoszcz Toruń O
M Wielkopolski Ł
A
Poznań I
E WARSZAWA B
I
Zielona Góra Łódź
N
Lublin A
Wrocław
Kielce N
Opole I
Na podstawie mapy (il. 3.15) i innych źró- Katowice A
50° C Z E C H Y Kraków Rzeszów 50°
deł wymień zwierzęta, które dominują R
w chowie w twoim regionie. bydło K
trzoda chlewna
Na podstawie dostępnych źródeł podaj owce U
inne gatunki drobiu niż te wymienione drób
SŁO W A CJ A
w podręczniku, których chów prowadzi 16° 20° 24°
się w Polsce. 3.15 Chów wybranych zwierząt w Polsce
108
28.11.2022 21:32:28
1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd 108
1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd 108 28.11.2022 21:32:28