Page 110 - geografia 7
P. 110

Chów zwierząt

        W Polsce, podobnie jak w wielu państwach Europy, dobrze rozwinięty jest chów trzody chlewnej, bydła i drobiu.
        Mniejsze znaczenie w naszym kraju ma chów owiec i koni.
           Chów trzody chlewnej, czyli świń, ze względu na tradycje kulinarne ma w Polsce podstawowe znaczenie.
        Jest możliwy w całym kraju, ale największa koncentracja występuje w południowej Wielkopolsce (il. 3.15). Ze świń
        oprócz mięsa pozyskuje się także skóry na ubrania, paski czy buty oraz kości na żelatynę. Pogłowie, czyli liczba
        osobników, zmniejsza się, co wynika ze spadku opłacalności produkcji (ze względu na wzrost cen paszy i zmniejszenie
        spożycia mięsa). W 2020 r. wynosiło ono ok. 11 mln sztuk.
           Drób to przede wszystkim kury, kaczki, gęsi i indyki. Z tych zwierząt pozyskuje się mięso, jaja (głównie kurze)
        i pierze. Przyrost mięsa jest najszybszy u kur. Cykl chowu kur jest krótki. Kurze fermy drobiowe są rozmieszczone
        w Polsce dość równomiernie. Lokalizuje się je często w pobliżu wielkich aglomeracji miejskich, które stanowią duże
        rynki zbytu (il. 3.15).
           Chów bydła, czyli krów, prowadzi się w dwóch podstawowych kierunkach – mlecznym i mięsnym. Regiony
        o największej liczbie bydła na hektar użytków rolnych to Nizina Podlaska i północna część Niziny Mazowieckiej. Tam
        też koncentruje się produkcja mleka (il. 3.15).
           Konie przez wiele lat były wykorzystywane jako zwierzęta pociągowe. Wraz ze zwiększaniem udziału maszyn w pra-
        cach polowych pogłowie tych zwierząt malało. Obecnie jest ok. trzykrotnie mniejsze niż 30 lat temu. Konie służą teraz
        głównie do celów rekreacyjnych i sportowych. Polskie stadniny są znane na całym świecie, np. stadniny w Janowie
        Podlaskim, Walewicach czy Widzowie.
           Znacznie zmalało także pogłowie owiec. Było to spowodowane pojawieniem się silnej konkurencji zagranicznych
        dostawców wełny i mięsa. Mleko owcze wykorzystuje się do produkcji regionalnych serów, takich jak oscypek i bundz.
        Produkty te są wytwarzane na Podhalu i w Beskidach – głównych obszarach wypasu owiec.
                                                              16°                 20°                  24°
                                                      M o r z e   B a ł t y c k i e Gdańsk  R O S J A  L I T W A
                                             0       100     200 km
                                                                                         (obwód
                                                                                       kaliningradzki)
                                           54°                                                                     54°
                                                                                      Olsztyn
                                                Y                                                            Ś
                                                     Szczecin                                                 U
                                                C                                                 Białystok   R
                                                        Gorzów    Bydgoszcz  Toruń                            O
                                                M       Wielkopolski                                         Ł
                                                                                                             A
                                                                Poznań                                       I
                                                E                                       WARSZAWA             B
                                                I
                                                    Zielona Góra                Łódź
                                                N
                                                                                                  Lublin       A
                                                             Wrocław
                                                                                       Kielce                  N
                                                                        Opole                                 I
        Na podstawie mapy (il. 3.15) i innych źró-                         Katowice                           A
                                           50°  C  Z  E  C  H  Y              Kraków         Rzeszów               50°
        deł wymień zwierzęta, które dominują                                                                 R
        w chowie w twoim regionie.               bydło                                                       K
                                                 trzoda chlewna
        Na podstawie dostępnych źródeł podaj     owce                                                       U
        inne gatunki drobiu niż te wymienione    drób
                                                                             SŁO W A CJ A
        w podręczniku, których chów prowadzi               16°                     20°                     24°
        się w Polsce.                       3.15    Chów wybranych zwierząt w Polsce

                                      108



                                                                                                              28.11.2022   21:32:28
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   108
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   108                                                            28.11.2022   21:32:28
   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115