Page 111 - geografia 7
P. 111
Więcej na temat
Zmiany w rolnictwie – na ratunek środowisku
Rolnictwo zawsze ingeruje w środowisko naturalne. Dzięki nauce szkody czy-
nione w przyrodzie można jednak ograniczać. Oto kilka przykładów tak ukie-
runkowanych działań.
Nadmierne i niewłaściwe stosowanie nawozów sztucznych powoduje
eutrofizację (zwiększenie żyzności) wód w jeziorach, rzekach, a pośrednio
także w Morzu Bałtyckim. W celu ograniczania eutrofizacji wód stosuje się na
gruntach ornych i łąkach granulowane nawozy sztuczne, które rozpuszczają
się wolniej niż te w postaci sypkiej. Dzięki temu związki chemiczne dłużej pozo-
stają w górnej warstwie gleby i prawie nie przenikają do wód podziemnych.
Produktem ubocznym chowu zwierząt i źródłem zanieczyszczeń wód
powierzchniowych jest gnojowica, która powstaje z odchodów zwierząt. Coraz
częściej wykorzystuje się ją w biogazowniach, gdzie uzyskuje się z niej gaz W Polsce jest ponad 100
(metan) używany do celów energetycznych. Po odzyskaniu metanu pozostaje biogazowni rolniczych, które do
sucha masa stanowiąca wartościowy nawóz naturalny. produkcji biogazu (głównie metanu
i dwutlenku węgla) wykorzystują
Rolnictwo ekologiczne szuka rozwiązań niezagrażających środowisku, różne odpady z gospodarstw
korzysta przy tym z efektów pracy naukowców. Przykładowo z wyciągów roślin (słomę, odchody zwierząt), a także
produkuje się preparaty zwalczające choroby i pasożyty roślin uprawnych. z przemysłu owocowo-warzywnego,
Preparaty te są bezpieczniejsze dla konsumentów niż środki chemiczne. cukrowniczego i mięsnego
W skrócie
Rolnictwo obejmuje takie działania człowieka jak uprawa roślin i chów zwierząt, które służą głównie produkcji
żywności i surowców na potrzeby przemysłu.
Pszenicę i buraki cukrowe uprawia się na Wyżynie Lubelskiej, Żuławach Wiślanych i Nizinie Śląskiej, a żyto –
na mniej urodzajnych glebach w środkowej części Polski. Kukurydzę zaś sieje się przede wszystkim na zachodzie
naszego kraju z przeznaczeniem na paszę.
Chów trzody chlewnej jest prowadzony głównie w południowej Wielkopolsce, a chów bydła w kierunku mlecznym
i mięsnym – na północnym Mazowszu i na Podlasiu. Fermy drobiu są najliczniejsze w pobliżu wielkich miast.
Polska od wielu lat zajmuje wysokie miejsca w Europie i na świecie w produkcji owoców (m.in. jabłek, gruszek, śliwek,
aronii, czarnej porzeczki, malin, borówki amerykańskiej).
Czy już umiesz? Sprawdź!
1 Sprawdź w atlasie lub w innym źródle lokalizację cukrowni w Polsce. Czy można ją wyjaśnić rejonizacją uprawy
buraków cukrowych?
2 Skorzystaj z internetu i wypisz nazwy największych zakładów mleczarskich w Polsce. Porównaj ich lokalizację
z mapą obszarów o największej koncentracji chowu bydła. Wyjaśnij zależność.
3 Skorzystaj z internetu i na tej podstawie wymień największe zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce.
109
28.11.2022 21:32:29
1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd 109 28.11.2022 21:32:29
1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd 109