Page 111 - geografia 7
P. 111

Więcej na temat


          Zmiany w rolnictwie – na ratunek środowisku


          Rolnictwo zawsze ingeruje w środowisko naturalne. Dzięki nauce szkody czy-
          nione w przyrodzie można jednak ograniczać. Oto kilka przykładów tak ukie-
          runkowanych działań.
            Nadmierne i niewłaściwe stosowanie nawozów sztucznych powoduje
          eutrofizację (zwiększenie żyzności) wód w jeziorach, rzekach, a pośrednio
          także w Morzu Bałtyckim. W celu ograniczania eutrofizacji wód stosuje się na
          gruntach ornych i łąkach granulowane nawozy sztuczne, które rozpuszczają
          się wolniej niż te w postaci sypkiej. Dzięki temu związki chemiczne dłużej pozo-
          stają w górnej warstwie gleby i prawie nie przenikają do wód podziemnych.
            Produktem ubocznym chowu zwierząt i źródłem zanieczyszczeń wód
          powierzchniowych jest gnojowica, która powstaje z odchodów zwierząt. Coraz
          częściej wykorzystuje się ją w biogazowniach, gdzie uzyskuje się z niej gaz   W Polsce jest ponad 100
          (metan) używany do celów energetycznych. Po odzyskaniu metanu pozostaje     biogazowni rolniczych, które do
          sucha masa stanowiąca wartościowy nawóz naturalny.                         produkcji biogazu (głównie metanu
                                                                                      i dwutlenku węgla) wykorzystują
            Rolnictwo ekologiczne szuka rozwiązań niezagrażających środowisku,       różne odpady z gospodarstw
          korzysta przy tym z efektów pracy naukowców. Przykładowo z wyciągów roślin   (słomę, odchody zwierząt), a także
          produkuje się preparaty zwalczające choroby i pasożyty roślin uprawnych.   z przemysłu owocowo-warzywnego,
          Preparaty te są bezpieczniejsze dla konsumentów niż środki chemiczne.      cukrowniczego i mięsnego





          W skrócie


               Rolnictwo obejmuje takie działania człowieka jak uprawa roślin i chów zwierząt, które służą głównie produkcji
              żywności i surowców na potrzeby przemysłu.

               Pszenicę i buraki cukrowe uprawia się na Wyżynie Lubelskiej, Żuławach Wiślanych i Nizinie Śląskiej, a żyto –
              na mniej urodzajnych glebach w środkowej części Polski. Kukurydzę zaś sieje się przede wszystkim na zachodzie
              naszego kraju z przeznaczeniem na paszę.
               Chów trzody chlewnej jest prowadzony głównie w południowej Wielkopolsce, a chów bydła w kierunku mlecznym
              i mięsnym – na północnym Mazowszu i na Podlasiu. Fermy drobiu są najliczniejsze w pobliżu wielkich miast.
               Polska od wielu lat zajmuje wysokie miejsca w Europie i na świecie w produkcji owoców (m.in. jabłek, gruszek, śliwek,
              aronii, czarnej porzeczki, malin, borówki amerykańskiej).


          Czy już umiesz? Sprawdź!

           1   Sprawdź w atlasie lub w innym źródle lokalizację cukrowni w Polsce. Czy można ją wyjaśnić rejonizacją uprawy
              buraków cukrowych?
           2   Skorzystaj z internetu i wypisz nazwy największych zakładów mleczarskich w Polsce. Porównaj ich lokalizację
              z mapą obszarów o największej koncentracji chowu bydła. Wyjaśnij zależność.

           3   Skorzystaj z internetu i na tej podstawie wymień największe zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce.

                                                                                   109



                                                                                                              28.11.2022   21:32:29
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   109                                                            28.11.2022   21:32:29
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   109
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116