Page 31 - geografia 7
P. 31

Gleba powstaje w wyniku długotrwałego, naturalnego procesu zwanego      Ciekawe!
          procesem glebotwórczym. Zależy on od rodzaju skał, na których zacho-
          dzi, a także od klimatu, który wpływa na ilość wody w podłożu i rozwój roślin-
          ności oraz na tempo powstawania i gromadzenia się próchnicy. Większość gleb
          świata zalicza się do gleb strefowych, czyli takich, których występowanie jest
          związane z istnieniem na Ziemi stref klimatycznych i roślinnych. W Polsce do
          tej grupy należą m.in. gleby bielicowe, płowe, brunatne, a także czarnoziemy.
          Gleby  astrefowe  to  takie,  które  występują  w  wielu  strefach  klimatyczno-
          -roślinnych, a ich powstanie zależy od specyficznych czynników, np. ukształ-
          towania terenu, określonych warunków wodnych lub typu skał w podłożu.      Gleby  górskie  powstają na  stokach.
                                                                                     Z powodu ciągłego spłukiwania próch-
          Do gleb astrefowych należą m.in. gleby górskie, a także mady, występujące   nicy nie mogą się w pełni rozwinąć.
          w dolinach dużych rzek, oraz rędziny – powstające na skałach wapiennych.   Są kamieniste i mało żyzne, trudne do
             W miastach i na terenach poprzemysłowych gleby tworzą się pod wpływem   uprawy. Niektóre tereny, na których wy-
          działalności człowieka. Są to gleby antropogeniczne (gr. ánthrôpos – człowiek,   stępują, są wykorzystywane jako łąki
          génesis – pochodzenie). Część z nich jest silnie zanieczyszczona i zniszczona.   i pastwiska. W wielu miejscach gleby te
                                                                                     są w stanie inicjalnym, czyli w początko-
                                                                                     wym stadium rozwoju (na zdjęciu).
          Żyzność i urodzajność gleb
          Specjaliści zajmujący się glebami rozróżniają pojęcia żyzność i urodzajność
          gleby. Żyzność jest to naturalna cecha gleby, określająca jej zdolność do do-
          starczania roślinom wody ze składnikami mineralnymi i powietrza. W odnie-  Ciekawe!
          sieniu  do  gleb  uprawnych  możemy  mówić  o  ich  urodzajności,  która  jest   Rolnicza jakość gleb jest oceniana we-
          rozumiana jako zdolność do dawania plonów (inaczej: urodzaju). Można ją    dług  klasyfikacji  bonitacyjnej (łac.
          poprawiać przez stosowanie odpowiednich zabiegów na polach. Nawet gleby    bonus – dobry). Klasyfikacja ta, zgodnie
          o mniejszej żyzności przy właściwym nawożeniu i nawodnieniu mogą cecho-    z którą wyróżnia się sześć klas gleb, po-
          wać się dużą urodzajnością i dawać wysokie plony. Z kolei niewłaściwie wyko-  zwala m.in. na prowadzenie właściwego
                                                                                     planowania przestrzennego. Najlepsze
          nywane prace polowe prowadzą do spadku urodzajności, czyli do degradacji   gleby należą do I klasy, np. mady i czar-
          gleb (erozji gleb). Przykładami takich działań są: orka wzdłuż stoku (il. 1.33),   noziemy, a najsłabsze – do VI klasy, np.
          która sprzyja spłukiwaniu gleby, czy wypalanie traw (il. 1.34).            gleby bielicowe i górskie.
























         1.33    Właściwa orka jest wykonywana w poprzek stoku,   1.34    Wypalanie traw niszczy glebę, powoduje śmierć
          co utrudnia spłukiwanie gleby (na zdjęciu: niewłaściwa orka –   mikroorganizmów i hamuje proces rozkładu pozostałości
          wzdłuż stoku)                                         organicznych

                                                                                   29



                                                                                                              28.11.2022   21:30:31
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   29
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   29                                                             28.11.2022   21:30:31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36