Page 50 - biologia 7
P. 50
Tabela 2.2 Charakterystyka wybranych witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach
Witamina i jej źródła Działanie Skutki niedoboru
Rozpuszczalne w wodzie
świeże owoce woce
świeże o
(cytrusowe,
(cytrusowe, • utrzymuje prawidłowy stan tkanki • szkorbut (krwawienie dziąseł, złe
porzeczki, łącznej gojenie ran, wypadanie zębów,
truskawki),
truskawki), • aktywuje wiele enzymów bóle stawów i mięśni)
warzywa
warzywa w procesach metabolicznych • zaburzenia neurologiczne
(pomidory, papryka,
(pomidory, papryka, • przyspiesza gojenie ran i złamań • depresja
koper, kapusta, • ułatwia przyswajanie żelaza (Fe)
ziemniaki)
ziemniaki)
• uczestniczy w przemianach
wątroba, aminokwasów • drgawki, depresja, bezsenność
mięso, • uczestniczy w tworzeniu enzymów • nudności, zaburzenia pracy serca
ziarna zbóż, i hormonów • stany zapalne skóry (np. wypryski,
rośliny • wpływa na prawidłowe pokrzywka)
strączkowe
funkcjonowanie układu nerwowego
• uczestniczy w przemianach:
– kwasów nukleinowych • niedokrwistość złośliwa (anemia)
wątroba, – białek • przyspieszenie akcji serca (ponad
wątroba,
mięso, – tłuszczów 100 uderzeń na minutę)
mięso,
ryby, – węglowodanów • bóle i zawroty głowy, problemy
jaja, • bierze udział w powstawa niu z koncentracją
sery erytrocytów • upośledzenie widzenia
• wpływa na funkcjonowanie układu • zaburzenia czucia, niepewny chód
nerwowego
Rozpuszczalne w tłuszczach
tran, wątroba, jaja, • wspomaga prawidłowe widzenie • nieprawidłowe widzenie
nabiał, warzywa • odpowiada za prawidłowy o zmierzchu (kurza ślepota)
zawierające karoten wzrost i funkcjonowanie tkanek • złuszczanie się skóry
(żółte i pomarańczowe) nabłonkowej i kostnej • zaburzenia wzrostu
• deformacje kości (krzywica
wątroba, tran, żółtka u dzieci)
jaj, pełnotłuste mleko, • konieczna do prawidłowego wzrostu • zredukowanie masy i gęstości
masło, margaryna; kości i tworzenia ich odpowiedniej kości (osteoporoza) u dorosłych –
powstaje w skórze struktury skłonność do złamań
wystawionej na • ułatwia wchłanianie wapnia • zaburzenia snu, upośledzenie
działanie słońca
odporności
zielone warzywa • uczestniczy w procesie krzepnięcia • słaba krzepliwość krwi
liściaste, krwi • zredukowanie masy i gęstości
wytwarzana • ułatwia wchłanianie wapnia do kości kości
przez bakterie jelitowe
48
06.12.2022 16:39:28
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 48
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 48 06.12.2022 16:39:28