Page 199 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 199
Rozpuszczalność substancji (R) − maksymalna liczba gramów substancji, jaka jest w stanie rozpuścić się w 100 g
rozpuszczalnika (np. wody) w danej temperaturze i pod danym ciśnieniem, tworząc roztwór nasycony. Można również
spotkać się z oznaczeniem S – pochodzącym od angielskiego terminu solubility wraz ze wskazaniem temperatury,
jakiej ona dotyczy.
Szybkość rozpuszczania substancji stałych w wodzie zależy od:
temperatury mieszania rozdrobnienia
Stężenie procentowe określa masę (wyrażoną w gramach) substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu. Wyraża się
go za pomocą wzoru:
m ∙ 100% C – stężenie procentowe
p
s
C = s m m – masa substancji rozpuszczonej
p
m – masa roztworu
r
r masa roztworu = masa substancji rozpuszczonej + masa rozpuszczalnika
(masa rozpuszczalnika to masa wody)
+
Odczyn – właściwość każdego roztworu wodnego, która wynika ze stężeń kationów wodoru (H ) i anionów
wodorotlenkowych (OH ) obecnych w tym roztworze. Odczyn roztworu może być kwasowy (C + > C OH – ), obojętny
−
H
(C + = C OH – ) lub zasadowy (C + < C OH – ).
H
H
Wskaźniki kwasowo-zasadowe – substancje lub mieszaniny, które po dodaniu do badanego roztworu pomagają
określić jego odczyn na skutek zmiany swojej barwy, np. uniwersalne papierki wskaźnikowe, oranż metylowy
i fenoloftaleina.
Skala pH – skala zakresu wartości od 0 do 14, która dzieli się na trzy części:
z pH poniżej 7 – odczyn kwasowy,
z pH równe 7 – odczyn obojętny,
z pH powyżej 7 – odczyn zasadowy.
197