Page 199 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 199

Rozpuszczalność substancji (R) − maksymalna liczba gramów substancji, jaka jest w stanie rozpuścić się w 100 g
              rozpuszczalnika (np. wody) w danej temperaturze i pod danym ciśnieniem, tworząc roztwór nasycony. Można również
              spotkać się z oznaczeniem S – pochodzącym od angielskiego terminu solubility wraz ze wskazaniem temperatury,
              jakiej ona dotyczy.
























                                  Szybkość rozpuszczania substancji stałych w wodzie zależy od:
                       temperatury                         mieszania                         rozdrobnienia












               Stężenie procentowe określa masę (wyrażoną w gramach) substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu. Wyraża się
              go za pomocą wzoru:
                       m  ∙ 100%                C  – stężenie procentowe
                                                  p
                                                  s
            C  =           s  m                 m  – masa substancji rozpuszczonej
                 p
                                                m  – masa roztworu
                                                  r
                                  r             masa roztworu = masa substancji rozpuszczonej + masa rozpuszczalnika
                                                (masa rozpuszczalnika to masa wody)
                                                                                                 +
               Odczyn – właściwość każdego roztworu wodnego, która wynika ze stężeń kationów wodoru (H ) i anionów
              wodorotlenkowych (OH ) obecnych w tym roztworze. Odczyn roztworu może być kwasowy (C +  > C OH – ), obojętny
                                   −
                                                                                               H
              (C +  = C OH – ) lub zasadowy (C +  < C OH – ).
                H
                                       H
               Wskaźniki kwasowo-zasadowe – substancje lub mieszaniny, które po dodaniu do badanego roztworu pomagają
              określić jego odczyn na skutek zmiany swojej barwy, np. uniwersalne papierki wskaźnikowe, oranż metylowy
              i fenoloftaleina.
               Skala pH – skala zakresu wartości od 0 do 14, która dzieli się na trzy części:
                 z  pH poniżej 7 – odczyn kwasowy,
                 z  pH równe 7 – odczyn obojętny,
                 z  pH powyżej 7 – odczyn zasadowy.

                                                                                   197
   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204