Page 200 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 200
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Opisz, jak jest zbudowana cząsteczka wody. Dlaczego woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji?
2 Wymień po dwa przykłady roztworów właściwych, koloidów i zawiesin.
3 Podaj różnice pomiędzy roztworem nasyconym a nienasyconym.
4 Zaprojektuj doświadczenie mające na celu wskazanie, od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji stałych
w wodzie. Zaproponuj tytuł, wypisz niezbędny sprzęt, naszkicuj schemat oraz zapisz obserwacje i wnioski.
5 Skorzystaj z wykresu rozpuszczalności i odczytaj, ile gramów siarczanu(VI) miedzi(II) rozpuści się w 100 g wody
w temperaturach:
a) 0 ˚C,
b) 50 ˚C.
6 Ile chlorku sodu jesteśmy w stanie rozpuścić w temperaturze 60 ˚C w zlewce zawierającej 500 g wody?
7 Ile należy kupić soli do peklowania mięsa (azotanu(V) potasu), żeby przygotować marynatę (nasycony
roztwór azotanu(V) potasu) w temperaturze 30 ˚C? Naczynie, które mamy do dyspozycji, to słoik z 1 l wody.
Gęstość wody wynosi 1 g .
cm 3
8 Oblicz masę wody, jaka została użyta do sporządzenia roztworu o stężeniu 15%, w którym rozpuszczone jest 30 g
chlorku potasu.
9 Oblicz stężenie procentowe roztworu sporządzonego z 40 g wodorotlenku sodu znajdującego się w 1 l roztworu.
Gęstość roztworu wynosi 1,10 g .
cm 3
10 Oblicz, jakie stężenie procentowe ma nasycony roztwór siarczanu(VI) miedzi(II) w temperaturze 40 ˚C. Odczytaj
potrzebne informacje z wykresu rozpuszczalności substancji stałych.
11 Opisz, jak sporządzić solankę o stężeniu 15% do kiszenia ogórków. Potrzeba 1000 g roztworu.
12 Jakie zabarwienie przybierze uniwersalny papierek wskaźnikowy oraz roztwór oranżu metylowego w:
a) zalewie z ogórków konserwowych,
b) occie,
c) mleku,
d) wodzie sodowej?
13 Podaj, w jakim zakresie skali pH znajdą się wymienione ciecze.
a) napój typu cola
b) sok z cytryny
c) płyn do prania
d) roztwór soli kuchennej
e) sok z limonki
f) woda demineralizowana
198