Page 200 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 200

Czy już umiesz? Sprawdź się!


         1   Opisz, jak jest zbudowana cząsteczka wody. Dlaczego woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji?

         2   Wymień po dwa przykłady roztworów właściwych, koloidów i zawiesin.

         3   Podaj różnice pomiędzy roztworem nasyconym a nienasyconym.

         4   Zaprojektuj doświadczenie mające na celu wskazanie, od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji stałych
            w wodzie. Zaproponuj tytuł, wypisz niezbędny sprzęt, naszkicuj schemat oraz zapisz obserwacje i wnioski.


         5   Skorzystaj z wykresu rozpuszczalności i odczytaj, ile gramów siarczanu(VI) miedzi(II) rozpuści się w 100 g wody
            w temperaturach:
            a)  0 ˚C,
            b)  50 ˚C.

         6   Ile chlorku sodu jesteśmy w stanie rozpuścić w temperaturze 60 ˚C w zlewce zawierającej 500 g wody?

         7   Ile należy kupić soli do peklowania mięsa (azotanu(V) potasu), żeby przygotować marynatę (nasycony
            roztwór azotanu(V) potasu) w temperaturze 30 ˚C? Naczynie, które mamy do dyspozycji, to słoik z 1 l wody.
            Gęstość wody wynosi 1   g  .
                                  cm 3
         8   Oblicz masę wody, jaka została użyta do sporządzenia roztworu o stężeniu 15%, w którym rozpuszczone jest 30 g
            chlorku potasu.

         9   Oblicz stężenie procentowe roztworu sporządzonego z 40 g wodorotlenku sodu znajdującego się w 1 l roztworu.
            Gęstość roztworu wynosi 1,10   g  .
                                       cm 3
        10   Oblicz, jakie stężenie procentowe ma nasycony roztwór siarczanu(VI) miedzi(II) w temperaturze 40 ˚C. Odczytaj
            potrzebne informacje z wykresu rozpuszczalności substancji stałych.

         11   Opisz, jak sporządzić solankę o stężeniu 15% do kiszenia ogórków. Potrzeba 1000 g roztworu.

         12   Jakie zabarwienie przybierze uniwersalny papierek wskaźnikowy oraz roztwór oranżu metylowego w:
            a)  zalewie z ogórków konserwowych,
            b)  occie,
            c)  mleku,
            d)  wodzie sodowej?

         13   Podaj, w jakim zakresie skali pH znajdą się wymienione ciecze.
            a)  napój typu cola
            b)  sok z cytryny
            c)  płyn do prania
            d)  roztwór soli kuchennej
            e)  sok z limonki
            f)   woda demineralizowana










                                      198
   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205