Page 70 - 881414_FIZYKA_podrecznik_kl_8_PP_fiipbook
P. 70

Z doświadczenia 18. wynika, że w temperaturze między 0°C a 4°C woda
                                            wykazuje pewne anomalie. Zamiast zwiększać swoją objętość wraz ze wzro-
                                            stem  temperatury,  zmniejsza  ją.  Ta  właściwość (anomalna  rozszerzalność)
                                            wody ma ogromne znaczenie w przyrodzie – zimą woda w jeziorach nie za-
                                            marza do dna, dzięki czemu ryby mogą przetrwać w czasie mroźnych zim
                                            (il. 3.12). Woda ogrzewana powyżej temperatury 4°C rozszerza się, czyli za-
                                            chowuje się jak inne ciecze.





                                                           +25°C                               –25°C


                                                           +18°C                                0°C




                                                           +4°C                                +4°C


        Ciekawe!
                                            3.12  Woda w jeziorze na dnie utrzymuje latem i zimą temperaturę +4°C


                                            Rozszerzalność temperaturowa gazów
                                            Aby się przekonać, jak się zachowują gazy przy zmianach temperatury, przy-
                                            gotuj plastikową butelkę o pojemności 1,5 l, z zakrętką. Zgnieć butelkę i za-
                                            kręć korek. Gdy włożysz butelkę do naczynia z gorącą wodą, zobaczysz, że
                                            butelka się rozprostowuje i napręża. Możesz również wykonać inne doświad-
                                            czenie. Gdy położysz ręce na kolbie (il. 3.13), zauważysz, że poziom cieczy
                                            w rurce szybko się podnosi. Powietrze po ogrzaniu zwiększa swoją objętość
                                            i wpycha ciecz do rurki. A więc gazy przy ogrzaniu również się rozszerzają,
                                            a przy oziębianiu – kurczą. Rozszerzalność gazów wykorzystano np. w lotach
                                            balonów.
        Pierwsze loty balonem
        Od dawna przypuszczano, że balon na-
        pełniony gazem lżejszym od powietrza
        będzie się unosił w powietrzu jak statek
        unosi się na wodzie. Problem stanowiło
        odkrycie tego gazu. Pierwszym rozwią-
        zaniem stało się gorące powietrze, po-
        nieważ jest ono rzadsze, a więc lżejsze
        od powietrza zimnego. W roku  1783
        we Francji bracia Joseph i Jacques
        Montgolfier (czyt. żozef i żak mągolfie)
        wykonali z papieru wielki, niebiesko-zło-
        ty balon i napełnili go gorącym powie-
        trzem. Na oczach zdumionych paryżan
        balon, z dwoma mężczyznami na po-
        kładzie, wzniósł się w powietrze.   3.13  Rozszerzalność temperaturowa gazów

                                       68
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75