Page 51 - biologia 7
P. 51
Sole mineralne
Do zachowania równowagi i poprawnego funkcjonowania organizmu nie-
zbędne są nie tylko witaminy, ale także sole mineralne. Są to związki nie- Sole mineralne – związki
organiczne, które, tak jak witaminy, muszą być dostarczone wraz z pokarmem; nieorganiczne pobierane z pokarmem
sole mineralne znajdują się także w wodzie. Najlepszym ich źródłem jest uroz- i wodą; niezbędne do prawidłowego
maicona dieta. W stanach niedoboru można także je suplementować, czyli funkcjonowania organizmu.
uzupełniać, przyjmując w postaci produktów syntetycznych.
Ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzielimy je na:
• makroelementy – dzienne zapotrzebowanie na nie wynosi ponad 100 mg,
• mikroelementy – dzienne zapotrzebowanie na nie wynosi poniżej 100 mg.
Tabela 2.3 Działanie wybranych pierwiastków zawartych w solach mineralnych
Pierwiastek i jego źródła w pokarmie Działanie Skutki niedoboru
Makroelementy
Wapń (Ca)
mleko i jego • wchodzi w skład kości i zębów • skurcze mięśni, drętwienie kończyn
przetwory, warzywa • niezbędny do funkcjonowania mięśni • krwotoki, zaburzenia snu, drgawki
liściaste (np. szpinak), i układu nerwowego • zredukowanie masy i gęstości
ryby konserwowe • bierze udział w procesie krzepnięcia kości (osteoporoza) u dorosłych –
(np. szproty, sardynki), krwi skłonność do złamań
ziarna sezamu • deformacje kości (krzywica u dzieci)
Magnez (Mg)
• skurcze i drżenie mięśni
zielone rośliny, • wchodzi w skład wielu enzymów • zaburzenia rytmu pracy serca
pestki dyni, orzechy • niezbędny do funkcjonowania mięśni • kłopoty z koncentracją, zaburzenia
włoskie, kakao, i układu nerwowego snu, rozdrażnienie
kasza gryczana
• depresja
Mikroelementy
Żelazo (Fe)
mięso, żółtka jaj, • anemia, osłabienie
orzechy, rośliny • wchodzi w skład hemoglobiny i wielu • zaburzenia rytmu pracy serca
strączkowe, wątroba ważnych enzymów • kłopoty z koncentracją, bezsenność
cielęca i wątroba • łamliwość włosów
wołowa
Miedź (Cu) wątroba cielęca,
ziarna sezamu, • reguluje przebieg metabolizmu
płatki owsiane, • bierze udział w powstawaniu erytro- • zaburzenia metaboliczne
grzyby, drożdże cytów • anemia
piekarskie, ostrygi, • pobudza wzrost komórek • brak apetytu
pełnoziarniste • bierze udział w budowie tkanki • zaburzenia ruchu – niedowład
produkty zbożowe, kostnej • zaburzenia wzrostu
ziarna słonecznika, • zapobiega procesom wapnienia • zaburzenia oddychania
orzechy, zielone naczyń • zwiększona podatność na infekcje
warzywa liściaste,
kakao, pestki dyni
49
06.12.2022 16:39:32
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 49 06.12.2022 16:39:32
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 49