Page 57 - biologia 7
P. 57
Krok po kroku
Jak zapobiegać próchnicy i chorobie dziąseł?
1 Co 6 miesięcy umawiaj się na wizytę kontrolną do stomatologa.
2 Unikaj słodyczy, ponieważ cukry są rozkładane przez bakterie do kwasów,
które niszczą zęby.
3 Szczotkuj zęby przynajmniej 2 razy dziennie, za każdym razem przez 2 minuty,
aby usunąć osad nazębny.
4 Używaj pasty zawierającej fluor. Pierwiastek ten wzmacnia szkliwo.
5 Prawidłowo szczotkuj. Warto pytać o wskazówki stomatologa podczas
wizyty kontrolnej.
Wymiatające i okrężne Najpierw „na zewnątrz”, Zęby to nie wszystko. Używaj nitki dentystycznej.
ruchy. Szczotkuj zęby potem „od środka”. Delikatnie wyszczotkuj także Tylko za pomocą nitki
wymiatającymi ruchami. W pierwszej kolejności umyj język i podniebienie. Tam można dokładnie wyczyścić
Ustawiaj przy tym zewnętrzne powierzchnie też występują niepożądane przestrzenie międzyzębowe.
szczoteczkę pod kątem 45° zębów (najpierw górnych, bakterie.
na linii dziąseł. Możesz potem dolnych). Następnie
też myć je delikatnymi wyszczotkuj powierzchnie
okrężnymi ruchami. wewnętrzne i żujące.
W skrócie Czy już umiesz? Sprawdź się!
Układ pokarmowy składa się z przewodu 1 Wymień kolejne narządy przewodu pokarmowego
pokarmowego i gruczołów biorących udział i podaj ich funkcje.
w trawieniu: ślinianek, wątroby, trzustki.
2 Powiedz, które gruczoły mają ujścia do przewodu
Funkcje układu pokarmowego to: pobieranie, pokarmowego.
rozdrabnianie i trawienie pokarmu, wchłanianie
prostych związków chemicznych uzyskanych 3 Omów rodzaje zębów człowieka i ich rolę.
w wyniku trawienia i usuwanie niestrawionych resztek 4 Wyjaśnij , dlaczego jedzenie słodkich pokarmów
pokarmowych. sprzyja rozwojowi próchnicy.
Zęby są zróżnicowane, a ich kształt jest związany 5 Na podstawie własnego pomysłu, wykorzystując
z pełnionymi funkcjami. Siekacze służą do odcinania różne techniki i środki, wykonaj model zęba wraz
kawałków pokarmu, kły – do rozszarpywania z opisem jego budowy. Zwróć uwagę na estetykę
pokarmu, natomiast powierzchnie zębów wykonania modelu.
przedtrzonowych i trzonowych umożliwiają
rozcieranie i miażdżenie pokarmu.
55
06.12.2022 16:39:37
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 55
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 55 06.12.2022 16:39:37